Profesii

Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de patru sau şase zile

Veşti bune pentru salariaţi: Angajaţii vor avea parte...

Autor: Alexandru Nanu

20.04.2024, 09:28 1659

În prima jumătate a lunii mai, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanaţă de patru sau şase zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea zilei Muncii şi a Paştelui.

Ziua de 1 mai (ziua Muncii) va pica într-o zi de miercuri şi va fi zi liberă legală, în timp ce bugetarii vor beneficia şi de ziua de 2 mai ca zi liberă pentru a putea face punte între 1 mai şi 3 mai.

În plus ziua de 3 mai va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Vinerea Mare, ziua de 5 mai este sărbătorit Paştele Ortodox va fi liberă pentru că este duminică, ziua de 6 mai este a doua zi de Paşte care va fi considerată, de asemenea, liberă.

Zilele libere în anul 2024 sunt:• 1 mai(duminică)- Ziua Muncii

  • 1 iunie ( sâmbătă – Ziua Copilului);
  • 23 iunie (duminică - Rusalii);
  • 24 iunie (luni - a doua zi de Rusalii);
  • 15 august (joi - Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (duminică - Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (miercuri şi joi - prima şi a doua zi de Crăciun).

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus; zilele de 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 libere, cu scopul de a crea  punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO