Profesii

Vorba lunga jobul alunga

29.05.2006, 00:00 15

Cea mai frecventa greseala pe care o fac candidatii in timpul interviurilor de angajare este faptul ca vorbesc prea mult, sunt de parere majoritatea recrutorilor chestionati de compania de executive search Korn/Ferry International.

Alte greseli identificate de catre angajatori in timpul interviurilor de angajare in randul candidatilor au fost lipsa cunostintelor despre companie sau despre pozitia pentru care aplica (22%), supraaprecierea propriilor abilitati (16%) si increderea exagerata in sine (9%).

"Candidatii care aplica pentru joburi de conducere sunt infinit mai rafinati si mai sofisticati decat in urma cu cativa ani, astfel incat este batator la ochi cat de multe greseli care tin de eticheta interviului se fac in continuare", spune Charles Tseng, presedinte al Korn/Ferry pentru Asia Pacifica.

"Desi mici, aceste greseli pot cantari greu, facand adesea diferenta intre a fi angajat sau a fi trecut cu vederea", a mai adaugat el.

In plus, aproape 62% dintre recrutori au cazut de acord ca o saptamana este un interval de timp mai mult decat suficient pentru ca un candidat sa analizeze o oferta serioasa de angajare si sa dea un raspuns. Mai mult, o treime dintre angajatori (29%) considera ca intervalul acesta ar trebui sa fie chiar mai scurt de o saptamana.

Studiul a analizat si perioada de timp pe care o petrece un angajat intr-o companie in functie de diferentele regionale.

In America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu si in Africa, angajatorii spun ca doi ani este intervalul minim acceptabil pe care trebuie sa-l petreaca un angajat intr-o organizatie, inainte de a-si schimba locul de munca. Pe de alta parte, in America de Sud si in Asia Pacifica, intervalul de timp minim acceptat este de un an.

Realizatorii studiului sunt de parere ca de aceasta diferenta este responsabil ritmul accelerat de crestere economica din ultimele doua zone, care este corelat cu un volum mare al angajarilor.

Acelasi studiu mai releva ca in America de Sud si in Asia Pacifica angajatii care ocupa functii de conducere isi schimba locul de munca la intervale relativ scurte de timp in primul rand din cauza nepotrivirilor de factura culturala, in timp ce in celelalte regiuni raspunsurile au fost mai nuantate. Pe de alta parte, recrutorii chestionati au cazut de acord, aproape in unanimitate (87%) ca angajatii din functii de conducere ar trebui sa admita ca au lucrat in anumite companii pentru perioade scurte de timp, in loc sa excluda respectivele pozitii din CV-ul lor. Studiul s-a desfasurat in luna aprilie, online, in Europa, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu si in Africa si a durat zece zile. Studiul Korn/Ferry a luat in considerare 212 consultanti care lucreaza pentru cele mai mari corporatii din lume si pentru organizatii nonprofit.



Gafe "made in Romania"

In Romania, pe primele locuri in topul celor mai frecvente greseli pe care le fac candidatii in timpul interviurilor de angajare figureaza infatisarea neingrijita, lipsa de interes si entuziasm, atentia exagerata acordata dimensiunii financiare, care se traduce in interesul exclusiv pentru job-ul cel mai bine remunerat, critica adusa fostilor sefi, neputinta de a privi intervievatorul in timpul conversatiei si strangerea slaba de mana. Acesta este rezultatul uni sondaj realizat de site-ul de recrutare ejobs.ro, care, pe baza rapoartelor a 153 de companii, a intocmit un top 34 al celor mai frecvente greseli care se fac la interviu. Alte gafe identificate de angajatori sunt neclaritatea raspunsurilor si a exprimarii, aroganta, agresivitatea, indecizia, lipsa de interes pentru companie si pentru domeniul respectiv sau incapacitatea de a accepta criticile. O dimensiune importanta a interviului de angajare este structurarea planurilor profesionale pe termen mediu si lung. Angajatorii valorizeaza negativ absenta obiectivelor si a scopurilor in cariera, mai arata studiul ejobs. Greselile de exprimare sau de gramatica, un CV incomplet si neingrijit sau intarzierea la interviu sunt tot atatea motive pentru care un candidat poate sa nu obtina postul pentru care aplica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO