Proprietăţi

40% din spatiile industriale din Timisoara sunt goale

16.07.2003, 00:00 49



Rata de ocupare a spatiilor industriale din Timisoara se situeaza in prezent la numai 60%, cu toate ca orasul de pe Bega este unul dintre cele mai cautate de investitorii straini, care au nevoie atat de hale de productie, cat si de spatii de depozitare.



Oferta totalizeaza circa 180.000 de metri patrati, dintre care 100.000 de metri patrati sunt destinati inchirierii, iar 80.000 de metri patrati pot fi cumparati, potrivit unui raport al agentiei imobiliare Casadomi.



Facand o comparatie intre cumpararea, construirea si inchirierea de spatii industriale, predominanta este inchirierea, afirma Ramona Belejan, director de marketing la Casadomi. "Amplasarea intr-o zona foarte buna, cu un acces usor pentru traficul greu, calitatea spatiilor industriale si nu in ultimul rand serviciile si utilitatile oferite fac din spatiile respective o oferta atractiva pe piata imobiliara industriala", spune ea.



De asemenea, Belejan a aratat ca intre achizitionarea de spatii industriale si construirea lor, tendinta este de a se construi, datorita faptului ca halele noi sunt modern amenajate, nu necesita renovari, compartimentari, fiind dimpotriva compartimentate la cererea viitorului ocupant si in functie de necesitatile reale ale acestuia.



"Datorita cererii mari de spatii si ofertei limitate se inregistreaza o crestere a cererii de terenuri pentru constructii industriale", a adaugat reprezentantul Casadomi.



Cele mai dezvoltate zone industriale din Timisoara sunt Calea Buziasului si Calea Sagului. Calea Sagului este zona industriala cel mai recent dezvoltata din Timisoara si se numara printre cele mai cautate datorita utilitatilor deja existente, majoritatea activelor de aici fiind constructii noi.



Dintre zonele industriale cu potential mare de dezvoltare se detaseaza Calea Torontalului, datorita faptului ca aici au inceput deja lucrarile la noul parc industrial. In plus, aceasta zona va fi strabatuta de soseaua de centura.



Cererea pentru inchirierea de spatii industriale este mare pentru Calea Sagului, iar pentru Calea Lugojului si Calea Torontalului aceasta este pentru moment moderata. In schimb, pe Calea Buziasului si Calea Aradului se inregistreaza o stationare atat in ceea ce priveste pretul, cat si cererea.



Preturile la inchiriere variaza intre 3-5 euro/metru patrat, in timp ce la vanzare acestea sunt cuprinse intre 200-500 euro/mp. Valorile nu difera foarte mult de la o zona la alta, iar factorii care influenteaza pretul sunt amenajarile, utilitatile, vechimea imobilului si accesul in zona respectiva.



"Piata imobiliara din vestul tarii reprezinta o tinta strategica, pe plan investitional aceasta zona oferind multe posibilitati de dezvoltare a afacerilor. Piata spatiilor industriale din regiune este una dinamica, avand in vedere ca exista cereri atat pentru cumparare, cat si pentru inchiriere. Acestea vor reprezenta o piata in continua dezvoltare", a mai spus Belejan.



Perspectivele pentru perioada urmatoare sunt, de asemenea, pozitive, in opinia reprezentantei Casadomi. "In 2003-2004 preconizam o evolutie pozitiva atat pe segmentul spatiilor industriale, cat si pe cel al terenurilor. Cererea pentru spatii si terenuri este in crestere din partea firmelor care doresc sa investeasca in vestul Romaniei", a conchis ea.



bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO