Proprietăţi

Adezivi care se usuca in trei ore si fatade ecologice

Adezivi care se usuca in trei ore si fatade ecologice

Una dintre tehnologiile noi cu care a intrat Dunlop pe piata locala este gama de silicon sau de chit Microban, utilizata pentru lucrarile de reabilitare sau de constructie a spitalelor, avand in vedere ca este antibacterian

23.05.2007, 17:52 138

Elemente de fatada ecologice, sisteme de sustinere a fatadei care permit mai usor inaltarea pe verticala a cladirilor, adezivi pentru placi ceramice care se usuca in doar 3 ore sau materiale care permit descarcarea curentului electrostatic al angajatilor din fabricile hi-tech sunt produse revolutionare care incep sa fie tot mai bine primite de piata.
Practic, faptul ca de la inceputul acestui an o serie intreaga de producatori straini au intrat pe piata locala a dinamizat sectorul de materiale de constructii. Unul dintre cele mai importante nume care au intrat pe piata materialelor de constructii este Dunlop Adhesives, divizia de adevizi pentru placi ceramice. Printre cele mai importante produse ale Dunlop Adhesives se numara adezivul cu priza ultrarapida pentru faianta si gresie si chiturile si adezivii speciali de tipul Microban, care nu permit dezvoltarea coloniilor de bacterii intre rosturile placilor ceramice.
Dunlop Adhesives este unul dintre cei mai puternici jucatori din Marea Britanie si a ales extinderea operatiunilor si in Romania din cauza ritmului alert de crestere al sectorului de constructii. "Am ales Romania pentru ca este o piata cu un urias potential de crestere in urmatorii cinci ani, o piata aflata intr-o redimensionare continua", a declarat Nigel Adams, manager al departamentului de export al Building Adhesive, compania care detine brandul Dunlop.
Produsele Dunlop se adreseaza segmentului mediu-superior al pietei de adezivi, calitatile materialelor permitand o acoperire si incarcare mai mare decat produsele "clasice", "la sac".
Una dintre tehnologiile noi cu care a intrat Dunlop pe piata locala este gama de silicon sau de chit Microban, utilizata pentru lucrarile de reabilitare sau de constructie a spitalelor, avand in vedere ca este antibacterian. Aceasta gama poate fi folosita insa la orice tip de amenajare cu placi ceramice, de la rezidentiale la comercial. Termenele de executie din ce in ce mai scurte si necesitatea de a economisi fiecare minut posibil ar putea avantaja in mod deosebit, cand vine vorba de amenajari interioare, adezivii cu un termen rapid de fixare, unde Dunlop ofera o gama destul de variata de produse, in functie de necesitatile lucrarii.
Desi la inceput de drum in Romania, oficialii Dunlop estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an compania lor va avea o cota de piata de circa 10% pe segmentul premium, vanzarile pe primele 12 luni de activitate fiind estimate la circa 1,2 milioane de euro.


Investitii in estetica

Date fiind explozia imobiliara pe partea de cladiri de birouri si dorinta dezvoltatorilor si a arhitectilor de a crea un impact estetic cat mai mare, a devenit din ce in ce mai importanta alegerea sistemelor de fixare a fatadelor de tip ventilat, in functie de inaltime, gradul de portanta si designul dorit. Printre produsele mai noi de acest tip se numara sistemul de fixare cu console de tipul XFox sau TwinFox, produse de compania austriaca Eurofox, care ofera posibilitatea de a realiza sisteme de fixare cu portanta sporita, fiind recomandate in special imobilelor de birouri sau rezidentiale cu desfasurare mare pe verticala sau aplicatii speciale in care sunt folosite materiale cu greutati mai mari sau sisteme de fixare cu moduluri mai mari.
Tot in domeniul fatadelor, compania Eternit South-East-Europe, parte a grupului german Eternit, a intrat recent pe piata locala de distributie de materiale de constructii, principalul avantaj, dupa cum sustin oficialii companiei, fiind tehnologia inovatoare folosita in productia panourilor de fatada sau de acoperis, respectiv folosirea fibrocimentului ca material de baza.
Desi tehnologia a fost inventata inca din 1993, cererea pentru un astfel de produs in Romania a aparut abia dupa aderare, UE interzicand folosirea materialelor armate cu azbest, care are proprietati cancerigene.
"Am ales sa intram pe piata romaneasca deoarece aici exista un potential foarte mare de dezvoltare pe piata materialelor de constructii", a declarat Adrian Albulet, director general Eternit Distributie, compania locala a grupului omonim.
Fibrocimentul este un material compozit pe baza de ciment Portland si apa, armat cu fibre naturale (celuloza neinalbita si in cantitati mici fibre sintetic organice) si poate fi folosit atat pentru proiectele rezidentiale, cat si pentru cele industriale sau comerciale. Cu o buna rezistenta la rupere si un pret cu circa 20% mai mare decat al produselor clasice armate cu azbest, placile Eternit sunt rezultatul unui proces de productie ecologic, potrivit reprezentantilor companiei.
In acelasi timp, placile de fibrociment permit si izolarea termica a cladirii. Normele europene privind siguranta in sanatate a materialelor de constructii a determinat incheierea subita a epocii de glorie a azbocimentului si folosirea unor noi tipuri de materiale, care sa nu afecteze nici mediul inconjurator, nici oamenii.


Impamantare la purtator

Compania germana Romex Export, intrata la sfarsitul anului pe piata locala, a lansat un produs care permite descarcarea curentului electrostatic, denumit Rompox 1107 ESD, distribuit la nivel local de firma Romex Romania. Rompox 1107 ESD este o rasina epoxidica (din familia chimica a sarurilor), care are proprietatea de a conduce curentul electrostatic spre o impamantare.
Acesta este un produs high-end, cu aplicabilitate mai ales in industria auto, in spitale, in productia de echipamente medicale sau de produse electronice foarte performante.
Daca pana acum angajatii care lucrau intr-un astfel de loc trebuia sa poarte la mana o bratara metalica menita sa descarce printr-un fir curentul electrostatic, acum descarcarea poate avea loc la fiecare pas, atat timp cat ai papuci cu talpa ESD, care permit preluarea sarcinii electrice.
Curentul electrostatic produce scantei care nu sunt percepute cu ochiul liber, dar care pot arde parti ale unei fibre optice, de exemplu sau partile electronice mai sensibile ale unui aparat de masura folosit in scopuri medicale sau chiar in sala de operatie.
"Produsul nostru este recomandat industriei auto, mai ales pe partea de asamblare, industriei de aparatura tehnica medicala, industriei computerelor sau in zonele cu un risc ridicat de explozie", a declarat Hans-Jurgen Melchior, director de vanzari al Romex Export. Un strat minim de invelis Rompox 1107 ESD implica folosirea a 1,6 kg de material pe metru patrat, care confera o rezistenta la apasare de circa 55 de newtoni pe mm patrat.
La un pret de 12 euro pe kg, produsul este unul relativ scump, dar este important pentru industria tehnica. Pana acum produsul a fost utilizat la centrul de productie al General Motors din China, precum si in cadrul unei sectii de asamblare a constructorului auto Audi, la fabrica din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO