Proprietăţi

Americanii nu se uita la bani cand este vorba de casa lor

07.04.2004, 00:00 23



In toamna anului trecut agentiile imobiliare de pe piata romaneasca anuntau disponibilitatea la vanzare a unei vile 3 milioane de euro. Fosta resedinta de vara a printului Barbu Stirbei, vila amplasata in Brasov pare insa un chilipir in comparatie cu cele mai scumpe case de pe piata americana.



Potrivit topului realizat anual de publicatia americana Forbes, pretul mediu al celor mai scumpe zece case aflate anul trecut la vanzare in Statele Unite a fost de peste 49 de milioane de dolari. Valoarea este in crestere fata de anul 2002, desi nici una dintre primele zece case aflate la vanzare in aceasta perioada nu si-a gasit un cumparator. Altfel spus, desi la un pret mediu de 48 de milioane de dolari nu s-a vandut nimic, proprietarii au decis sa mareasca pretul in medie cu un milion de dolari.



Cei ii determina insa pe acesti oameni sa ceara preturi atat de uriase pentru astfel de case ? Un lucru este sigur: pretul cerut este cu mult mai mare decat cel pe care l-au platit in momentul achizitiei. Totusi lacomia si mandria joasca un rol important. Totusi, faptul ca foarte putin dintre casele aflate in top sunt intr-adevar vandute indica faptul ca potentialii cumpartori, chiar si cei foarte bogati, cred ca 40 de milioane sau chiar mai mult reprezinta totusi o valoar mult prea ridicata pentru o casa. Exista si exceptii. Starul pop Michael Jackson, recunoscut pentru excentricitatile sale, a dorit la sfarsitul anului 2002 sa-si cumpere o proprietate in Palm Beach, insa in cele din urma a decis ca cei peste 2.100 de meri patrati ai casei nu erau indeajuns. Marden Estate, caci aceasta este denumirea imobilului de are se interesase Michale Jackson, costa in prezent 40 de milioane de dolari, fiind situata pe locul opt intre cel emia scumpe case din Statele Unite. Valoarea este apropiata de cei 38 de milioane de dolari, cat costa cea mai ieftina prtoprietate care figureaza in topul primelor zece case aflate la vanzare in Statele Unite.



La polul celalat se afla Three Ponds din Bridgehampton, Long Island, cea mai scumpa casa de pe piata nord-americana din 2003 care costa nu mai putin de 75 milioane dolari, in conditiile in care nici macar nu are acces la ocean. Aceasta ofera in schimb un teren de golf conform cu standardele Asociatiei Americane a Jucatorilor de Golf si singurul teren de tenis de camp cu iarba construit in zona de sud est a Long Island incepand cu anii '30. Cu o suprafata de peste 2.300 de metri patrati si o crama cu o capacitate de 3.000 de sticle de vin, Three Ponds este detinuta de Cheryl Gordon, vaduva magnatului din industria imobiliara Edward S. Gordon. Acesta a fost fondatorul Edward S. Gordon Co, companie vanduta catre Insignia Financial Group si redenumita Insignia/ESG, pentru ca ulterior sa fie achizitionata de grupul CB Richard Ellis.



Producatorul de la Hollywood Peter Gruber este proprietarul Mandalay Ranch, din Aspen Colorado, o proprietate aflata la vanzare pentru 63 de milioane de dolari, ceea ce o situeaza pe locul doi in topul celor mai scumpe case din Statele Unite. Desi initial dorea sa vanda doar terenul de 650 de acri pe care se afla amplasata casa de aproape 750 de metri patrati, interesul pentru aceasa constructie l-a determinat pe Gruber sa le scoata la vanzare la pachet. In cele din urma, proprietatea a fost vanduta cu putin timp in urma pentru "doar" 46 de milioane de dolari.



50 de milioane de dolari costa cea de-a treia casa din topul celor mai scumpe aflate la vanzare in Statele Unite. Eothen ("spre est" in limba greaca) a fost cumparata in anii '70 cu "numai" 220.000 de dolari. Deschiderea de aproape 200 de metri la ocean si faptul ca intre timp a gazduit nume precum Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor sau Liza Minnelli a urcat spectaculos pretul acestei locatii.



Desi multi dintre proprietari au decis sa mentina sau chiar sa creasca pretul caselor pe care le-au scos la vanzare anul trecut, au existat si exceptii.



Bob Guccione, editorul publicatiei Penthouse a fost nevoit sa reduca pretul pe care-l cerea pentru un imobil pe care-l detinea in Manhattan de la 37 milioane de dolari la 29 milioane, dupa ce General Media, o filiala a Penthouse International, companie controlata de Guccione, a intrat in faliment.



Chris Whittle, fostul editor al publicatiei Esquire a procedat la randul sau la o masura similara anul trecut reducand pretul imobilului sau din Hamprons, de la 45 milioane dolari la 36 de milioane de dolari.



Potrivit topului Forbes, Long Island si Palm Beach sunt cele mai active zone din State Unite cand vine vorba de case scumpe. De altfel, atat Long Island, cat si si Palm Beach sunt prezente in topul celor mai scumpe case din Statele Unite cu cate trei locatii.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO