Proprietăţi

Austriecii si britanicii vaneaza tot ce misca in piata imobiliara din Romania

Austriecii si britanicii vaneaza tot ce misca in piata imobiliara din Romania

Europolis a cumparat Europe House in 2003 pentru aproximativ 25 de milioane de euro

08.03.2007, 17:14 26

Cele mai active fonduri de investitii de pe piata locala sunt cele austriece si britanice, care vaneaza orice proprietate imobiliara care genereaza un randament multumitor pentru actionari.
Randamentele proprietatilor imobiliare de pe piata locala sunt intr-o continua scadere, dar fondurile de investitii de-abia acum incep sa aiba de unde alege pentru a-si forma un portofoliu solid.
"Britanicii sunt foarte agresivi si flexibili, in ceea ce priveste faptul ca se implica si in tranzactii ceva mai mici, in timp ce austriecii sunt foarte puternici, fiind prezenti in special in trazactiile mari", declara despre activitatea fondurilor din Romania Silviana Badea, Investment Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers.
In ciuda ritmului sustinut de dezvoltare al pietei imobiliare, numarul proiectelor finalizate este destul de redus, motiv pentru care fondurile de investitii se implica inclusiv in finantarea unor proiecte aflate in dezvoltare si chiar in proiecte greenfield.
"Numarul proprietatilor aflate la vanzare este destul de redus, de aceea ne-am implicat si in dezvoltare, cum este cazul proiectului Vitantis, cumparat la sfarsitul anului trecut, si a proiectului industrial Bucharest West Logistics Park. Dupa achizitionare, investitiile noastre in dezvoltarea acestor proiecte se vor ridica la peste 16 milioane de euro, pentru proiectul comercial, si 26 de milioane de euro in parcul logistic", a declarat George Teleman, partenerul local al fondului de investitii britanic Equest.
Equest este unul dintre cele mai active fonduri britanice de pe piata locala, dupa ce a achizitionat anul trecut proiecte de peste 100 de milioane de euro. Cele mai importante trei achizitii realizate in 2006 au fost cumpararea centrului comercial Moldova Mall din Iasi, pentru 34,5 milioane de euro, a parcului de retail Vitantis din Bucuresti, pentru 31,6 milioane de euro, si a proiectului industrial Bucharest West Logistics Park, pentru 31,4 milioane de euro.
Pe lista celor mai active fonduri de investitii britanice de pe piata locala se mai gasesc si European Convergence Property, administrat de Charlemagne Capital, North Real Estate Opportunities Fund sau Fabian.
Alaturi de Equest, aceste fonduri au realizat anul trecut achizitii de peste 300 de milioane de euro si au anuntat implicarea in dezvoltarea unor proiecte cu o valoare apropiata.
Investitorii de la North s-au implicat pe langa achizitia European Retail Park din Sibiu, pentru 83 de milioane de euro, in dezvoltarea unui alt proiect comercial, la Suceava, denumit Bucovina Shopping City, care implica o investitie de aproximativ 60 de milioane de euro.
Fabian a intrat pe piata locala prin achizitia cladirii de birouri Cascades Business Centre, pentru 12,2 milioane de euro, iar dupa ce a mai achizitionat un alt imobil de birouri de dimensiuni medii pentru o suma apropiata (12,04 milioane de euro), a inceput sa se implice in dezvoltarea unor proiecte rezidentiale si de birouri, alaturi de firme precum Mivan sau AIG/Linclon.
Nivelul actual al randamentelor de achizitie de pe piata locala devine neatractiv pentru fondurile mici active pe piata locala, motiv pentru care acestea prefera sa se implice in dezvoltarea proiectelor, de unde pot obtine marje de profit mai atractive pentru actionari.
Astfel, directorul executiv al Fabian, Mark Holdsworth, declara luna trecuta ca un yield de 6,5%, valoare spre care se indreapta tranzactiile cu imobile de birouri, nu este interesant pentru actionarii fondului pe care il conduce, luand in considerare caracterul inca emergent al tarii noastre.
Un alt fond de investitii britanic care si-a asigurat pozitii importante in Bucuresti este European Convergence Company, administrat de Charlemagne Capital, care a cumparat doua dintre cele mai bine plasate imobile de birouri de mari dimensiuni din Bucuresti, si anume PGV Tower, in Piata Vitan, si Millenium Business Center, langa biserica Armeneasca.
Principalul chirias al PGV Tower este Banc Post si alte firme din cadrul grupului bancar EFG Eurobank, tranzactia de 24 de milioane de euro, incheiata la inceputul anului 2006, urmand sa genereze un randament al investitiei de peste 10%, potrivit estimarilor fondului. Cea mai importanta achizitie a fondului pe piata locala a fost imobilul Millenium Business Center, achizitionat in vara anului trecut pentru 40 de milioane de euro, cladirea fiind dezvoltata de catre oameni de afaceri greci.
Cu toate acestea, fondurile de investitii austriece au fost prezente in majoritatea tranzactiilor mari de pe piata, cei mai activi investitori dovedindu-se Immoeast, Europolis si CA Immo.
Dupa ce CA Immo si Europolis au intrat puternic pe piata locala in 2003, cand au cumparat doua dintre cele mai importante cladiri de birouri la acea data, Opera Center si Europe House, in ultimul an Immoeast a cumparat aproape tot ce a prins in cale, de la cladiri de birouri pana la proiecte comerciale si logistice.
In timp ce Europolis a fost implicat anul trecut in cea mai mare achizitie cu imobile de birouri, cumparand doua cladiri din cadrul proiectului Sema Park, pentru 90 milioane de euro, CA Immo s-a aflat de partea vanzatorilor in cea mai mare tranzactie cu un singur imobil de birouri, vanzarea Charles de Gaulle Plaza catre fondul german de investitii Accession Fund.
Imobilul a fost dezvoltat de catre CA Immo si Avrig 35, care au avut participatii egale, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 80 de milioane de euro.
Cea mai mare tranzactie de pe piata locala a fost realizata insa de catre Immoeast, care a achizitionat anul trecut de la TriGranit Holding proiectul comercial Polus Center din Cluj, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 210 milioane de euro.
Astfel, dupa ce Immoeast si-a facut intrarea pe piata in anul 2004 prin achizitia Iride Business Park pentru 63 de milioane de euro si si-a intarit pozitiile prin cumpararea altor trei cladiri de birouri, anul trecut in atentia austriecilor au fost in special centrele comerciale din provincie, luand in calcul si proiectul Trident Plaza din Constanta.
Immoeast detine in prezent 75% din actiunile firmei Harborside Imobiliara, responsabila pentru dezvoltarea Trident Plaza, urmand ca la finalizarea proiectului care implica o investitie de aproximativ 100 de milioane de euro sa cumpere integral compania, restul participatiei fiind detinuta de compania RED, care se ocupa de dezvoltarea proiectului.
In acest an, Immoeast a realizat si prima investitie de pe piata locala pe segmentul spatiilor industriale, dupa ce a cumparat firma romaneasca Logistic Contractor.
Investitia in parcul logistic de 100.000 de metri patrati este estimata la 60-70 de milioane de euro, pentru achizitia firmei austriecii platind intr-o prima faza 8,5 milioane de euro.
Fondurile de investitii prezente pe piata locala sunt considerate mici de catre analistii pietei imobiliare, care estimeaza pentru urmatorii ani intrarea unor investitori germani sau americani, in conditiile in care pe piata vor fi livrate proiecte importante, iar piata se va stabiliza, ceea ce inseamna inclusiv o aliniere a randamentelor la pietele mature.
Totodata, in Romania inca nu si-au facut intrarea fondurile de pensii, care sunt investitori pe termen lung, randamentele crescute generate de piata locala fiind considerate drept un factor de risc.
Deficitul de oferta inregistrat pe piata rezidentiala din Capitala a determinat investitorii prezenti in Romania sa intervina activ si in dezvoltarea proiectelor de locuinte.
Astfel, in timp ce britanicii de la Charlemagne si-au asigurat o participatie de 50% in dezvoltarea proiectului rezidential Asmita Gardens, investitorii de la Fabian s-au asociat la randul lor pentru dezvoltarea altor doua ansambluri rezidentiale, New Town Residences si Lake View Residences.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO