Proprietăţi

Care antreprenori s-au "aventurat" in dezvoltarea de centre comerciale

Care antreprenori s-au "aventurat" in dezvoltarea de centre comerciale
04.09.2008, 19:17 31

Piata centrelor comerciale a atras atentia companiilor straine de dezvoltare imobiliara specializate, dar si a oamenilor de afaceri locali din domenii precum industria mobilei, a confectiilor, a telecomunicatiilor sau in afaceri cu carne, care au devenit proprietari de malluri.
Printre acestia se regasesc nume care au devenit cunoscute in industria de profil, precum Ovidiu Budeanu, proprietarul centrului comercial Arena Mall din Bacau, sau Dorin Mateiu, unul dintre actionarii Mall Alba, dar si oameni de afaceri mai putin cunoscuti intre dezvoltatorii de centre comerciale, precum Simona Suciu, care va finaliza in luna noiembrie un centru comercial de 9.000 de metri patrati in Deva. Simona Suciu controleaza compania Simal Exim, cu afaceri in industria mobilei, investitia in centrul comercial Deva Mall, de aproximativ 15 milioane de euro, fiind datorata si faptului ca firma controla un teren situat intr-o zona centrala a orasului.
Pe de alta parte, Ovidiu Budeanu a realizat la Bacau centrul comercial Arena pe terenul fabricii de incaltaminte Partizanul, in proprietatea careia intrase in urma unui program de privatizare.
"Principalele avantaje ale acestor investitori sunt terenurile, situate de cele mai multe ori in pozitii cheie, precum si influenta locala pe care o au. Acesti oameni sunt flexibili si s-au inconjurat de oameni care stiau piata, pentru a compensa faptul ca niciunul dintre ei nu avea know-how-ul efectiv pe business", apreciaza Luiza Moraru, head of retail department in cadrul CB Richard Ellis Eurisko.
Pe lista oamenilor de afaceri locali care au intrat in industria centrelor comerciale se numara si actionarii grupului de firme Matrix Investments - Valentin Nicola si Sorin Ghite -, membrii fondatori si actionari majoritari ai Grupului Financiar Imofinance, precum si fosti actionari ai companiei Astral Telecom. Un alt om de afaceri local implicat in dezvoltarea de centre comerciale este Dorin Mateiu, proprietarul producatorului de mezeluri Elit din Cugir, care face parte dintre actionarii centrului comercial Mall Alba, inaugurat la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO