Proprietăţi

Cat trebuie sa castigi pentru a lua o locuinta cu doua camere in Bucuresti

26.06.2008, 16:14 15

Veniturile lunare ale unei persoane sau familii trebuie sa se ridice la circa 1.200 de euro pentru a putea fi contractat un credit destinat achizitiei unui apartament cu doua camere in Bucuresti, calculat la un pret al locuintei de 100.000 de euro.
In ciuda obtinerii normelor proprii de creditare, majoritatea bancilor solicita in continuare un avans de 25% din pretul apartamentului la acordarea unui imprumut, respectiv 25.000 de euro in cazul analizat, iar gradul mediu de indatorare este de aproximativ 55% din veniturile lunare, astfel ca pentru un credit de 75.000 de euro pentru o perioda de 20 de ani, rata lunara se ridica la circa 600-700 de euro (50% din venituri), conform dobanzilor practicate in prezent de bancile din sistem. Pentru 100.000 de euro pe piata Capitalei poate fi achizitionat un apartament cu doua camere si 50-60 de metri patrati utili intr-unul dintre cartierele Bucurestiului, precum Drumul Taberei sau Militari, sau o locuinta noua cu aceleasi coordonate, realizata insa la periferia orasului sau in localitatile din imprejurimi.
Pe de alta parte, apartamentele cu trei camere in blocurile vechi din Bucuresti au preturi de peste 100.000 de euro fie ca vorbim despre cartiere precum Berceni sau Colentina.
Cresterea dobanzilor bancare la creditele in euro si accelerarea pretului apartamentelor pe parcursul anului trecut a dat peste cap calculele multor persoane care intentionau sa achizitioneze locuinte.
Intre timp, pretul apartamentelor noi a stagnat in prima jumatate a acestui an, in timp ce locuintele vechi din unele cartiere au inregistrat scaderi semnificative.
In aceste conditii, o buna parte din cererea solvabila a intrat "in asteptare", apreciaza consultantii imobiliari, cu speranta ca pretul locuintelor sa-si continue scaderea.
La nivelul intregii tari, doar aproximativ 300.000 de angajati au un salariu mediu brut de peste 1.000 de euro, potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica, astfel ca apartamentele din Bucuresti sunt greu accesibile marii majoritati a populatiei, cel putin potrivit datelor oficiale.
Comparativ cu celelalte orase mari din tara, apartamentele din Bucuresti costa aproape dublu, cel putin in comparatie cu orase precum Craiova sau Ploiesti.
Cu toate acestea, din cauza costurilor tot mai ridicate cu forta de munca din constructii, precum si cu materialele - otel, beton - consultantii apreciaza ca nu putem asista la o scadere semnificativa a preturilor locuintelor noi.
Acestia sustin ca o parte dintre dezvoltatori si-au ajustat deja in jos marjele de profitabilitate, iar in cazul in care nu vor putea realiza profiturile estimate in momentul de fata, ar putea decide amanarea proiectelor.
Pretul mediu pe metrul patrat solicitat pe apartamentele vechi din Bucuresti este in prezent de circa 2.000 de euro, superior nivelului inregistrat in Budapesta, spre exemplu, si comparabil cu valorile din Varsovia, capitala Poloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO