Proprietăţi

Cele mai mari cinci tranzactii cu birouri au insumat 450 mil. euro

Cele mai mari cinci tranzactii cu birouri au insumat 450 mil. euro
25.10.2007, 14:24 19

Evolutia in crestere a pietei imobiliare locale este aratata si de nivelul de tranzactionare la care au ajuns proiectele de birouri din Capitala, in acest an fiind inregistrate trei mutari cu o valoare de peste 100 mil. euro - cele mai mari de pe piata. Valoarea totala a celor mai mari 5 tranzactii din acest an de pe piata spatiilor de birouri depaseste 450 mil. euro.
Valoarea medie a celor mai mari tranzactii cu birouri de pe piata locala este in prezent de 90 mil. euro, in conditiile in care cu doi ani in urma recordurile erau detinute de afaceri de 60 mil. euro.
Recordurile pe piata spatiilor de birouri n-au rezistat in ultimii doi ani mai mult de jumatate de an, in conditiile in care tranzactiile cu parcurile de afaceri IRIDE Business Park (2004 - 63 mil. euro) si Bucharest Business Park (2005 - 65 mil. euro) au rezistat cate un an in fruntea ierarhiilor.
Dupa vanzarea Charles de Gaulle Plaza, in urma unei tranzactii de 80 de milioane de euro, piata imobiliara a intrat intr-o noua etapa, tranzactiile fiind mai mari atat datorita dezvoltatorilor - care au realizat proiecte mai mari, cat si maturizarii pietei - care a dus la scaderea randamentelor investitionale.
Immoeast ramane si in acest an liderul achizitiilor pe segmentul de birouri, prin preluarile S-Park (101,5 mil. euro) si Victoria Park (60 mil. euro), chiar daca nu mai detine recordul in ceea ce priveste cea mai mare mutare de pe acest segment.
Ixis, divizia imobiliara a puternicului grup financiar francez Natixis, a stabilit in a doua jumatate a acestui an un record greu de depasit in cadrul unei tranzactii cu o singura proprietate - vanzarea America House, in urma unei afaceri de 120 mil. euro. Mutarea a stabilit un nou record si in privinta randamentului cumparatorilor - 5,55% pe an in euro, nivel specific pietelor cu o maturitate mai ridicata (precum Cehia sau Ungaria).
O alta tranzactie cheie din acest an a fost realizata de catre divizia imobiliara a grupului german Allianz - DEGI, care a cumparat "dintr-un foc" trei cladiri de birouri - Millennium Business Center, PGV Tower si Construdava -, pentru care a platit britanicilor de la Charlemagne 110 mil. euro.
Un alt investitor care s-a remarcat in acest an pe segmentul tranzactiilor cu birouri este fondul britanic Fabian care a preluat proiectul Cubic Centre (60 mil. euro), aflat in dezvoltare in nordul Bucurestiului, precum si imobilul Baneasa Business Center (24 de milioane de euro) - in urma unor investitii de 84 de milioane de euro.
Tranzactiile cu birouri din Bucuresti se desfasoara in medie la un randament de 6-6,5% in euro pe an, in conditiile in care in urma cu circa patru ani, mutarile se faceau la randamente duble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO