Proprietăţi

Centrele comerciale amanate din 2008, principalele livrari din acest an

Centrele comerciale amanate din 2008, principalele livrari din acest an

Prima etapa a proiectului ERA Shopping Park Oradea are programata livrarea in primavara acestui an, dupa ce Omilos a amanat deschiderea programata initial in 2008

14.01.2009, 16:46 59

Doua centre comerciale Galleria, in Suceava si Piatra- Neamt, primul mall sub brandul Tiago la Oradea, prima etapa a parcului de retail Era Shopping Park din Oradea, Euromall la Galati sau mallul Grand Arena dinGalleria Piatra-Neamt ar putea fi cel de-al doilea mall al GTC pe piata locala Bucuresti, acestea sunt principalele proiecte de retail a caror finalizare este asteptata pentru acest an, toate fiind amanate anul trecut, in special din cauza problemelor legate de piata constructiilor.

Pe langa acestea, doar un numar redus de centre comerciale au obtinut finantare bancara pentru constructie, iar in actualele conditii ale pietei este putin probabil sa acceseze credite si nu vor putea incepe lucrarile din fonduri proprii.
"Dupa estimarile mele, intre 10 si 20 de proiecte de centre comerciale au obtinut finantarea in momentul de fata, in timp ce pentru restul proiectelor companiile au dificultati in accesarea creditelor, astfel ca livrarile vor fi intarziate", spune Luiza Moraru, directorul departamentului de retail al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.
Prima etapa a proiectului ERA Shopping Park Oradea are programata livrarea in primavara acestui an, dupa ce Omilos a amanat deschiderea programata initial in 2008Printre proiectele pentru care dezvoltatorii au anuntat obtinerea unor finantari bancare se mai numara Atrium Center Arad, pentru care a fost obtinut credit de la MKB, AFI Cotroceni Park, finantat de Hypo Real Estate, sau ERA Shopping Park Oradea, pentru care Omilos a obtinut 65,5 milioane de euro de la un consortiu format din trei banci - Banca Romaneasca, Eurobank EFG Group si Bank of Cyprus.
In ultimele luni anunturile privind obtinerea unor finantari bancare semnificative pentru realizarea unor centre comerciale au fost aproape nule, astfel ca dupa ce 2008 a fost un nou an record pentru piata centrelor comerciale, acest an se anunta mai slab.
"Nici retailerii nu se inghesuie in aceste zile sa semneze contracte pentru orice locatie, deoarece si ei au nevoie de finantari pentru extindere. Sunt foarte atenti la ce semneaza si nu merg decat catre proiecte care au finantarea asigurata sau numele dezvoltatorului este suficient de puternic pentru a oferi garantii legate de realizarea proiectului", mai spune consultantul de la CBRE Eurisko.
In aceste conditii, dezvoltatorii care au apucat sa-si finalizeze proiectele sau vor livra in urmatoarea perioada, ar putea avea o pozitie privilegiata in urmatorii ani, tinand cont ca ritmul livrarilor va incetini.
Grand Arena, dezvoltat in sudul Capitalei, avea programata finalizarea in cea de-a doua jumatate a anului trecut, insa livrarea a fost amanata din cauza intarzierii lucrarilor de constructie. Principalele ancore ale proiectului vor fi un hipermarket Carrefour si un magazin FlancoPe lista centrelor comerciale care ar putea fi finalizate in acest an in Bucuresti se numara si Sun Plaza, Mega Designer Outlet Store, o a treia etapa din proiectul Militari Shopping Center, extinderea Plaza Romania sau AFI Cotroceni Park, pentru care Africa Israel stabilise drept termen de finalizare sfarsitul acestui an.
Principalii proprietari de centre comerciale de pe piata locala sunt in prezent omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, dezvoltatorul belgian BelRom si fondul austriac de investitii Immoeast, care detin impreuna zece din cele aproximativ 40 de proiecte operationale de pe piata.
Dascalu controleaza patru malluri sub brandul Iulius Mall, la Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava, BelRom are trei parcuri de retail in Bacau, Braila si Focsani, in timp ce Immoeast detine mallurile Polus Center din Cluj, Euromall Galati este cel de-al doilea proiect sub brandul Euromall si primul centru comercial modern care va fi livrat la GalatiEuromall din Pitesti si Armonia Center din Arad.
Anul trecut sase extinderi ale unor proiecte existente si 17 centre comerciale noi au fost finalizate, reprezentand un stoc de circa 700.000 de metri patrati de spatii comerciale construiti in urma unor investitii de 1,2 miliarde de euro.
Principalii retaileri care s-au extins in aceste proiecte au fost Carrefour, care a deschis 11 hipermarketuri noi in aceste proiecte, precum si grupul Altex, controlat de Dan Ostahie, care a inaugurat cel putin sase magazine Altex si cinci Media Galaxy in cadrul proiectelor inaugurate in 2008.
Anul acesta ritmul de extindere al acestor retaileri, dar si a celorlalti, mai putin agresivi in ultimii ani, ar putea fi incetinit, iar situatia fiecarei locatii in parte reanalizata pentru optimizarea Centrul comercial Sun Plaza este dezvoltat in zona Piata Sudului din Bucuresti de catre firmele EMCT si Sparkassen Immobilien. Proiectul, cu o suprafata inchiriabila de peste 70.000 mp, ar trebui finalizat in cea de-a doua jumatate a anului costurilor.
Pe langa Carrefour si Altex, pe lista companiilor care au profitat de dezvoltarea centrelor comerciale poate fi completata cu firme precum Auchan, Bricostore, Billa, Diverta, Mobexpert sau Cinema City, precum si retaileri de imbracaminte precum Zara, Peek & Cloppenburg, Humanic, Intersport, Takko, Oviese sau New Yorker.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO