Proprietăţi

Chiriile la spatii de birouri ar urma sa scada peste doi ani

27.09.2007, 14:14 13

Piata de birouri este considerata in prezent o piata a proprietarilor, in conditiile in care nivelul livrarilor ramane la un nivel relativ scazut si pentru acest an, iar rata de neocupare in proiectele de calitate tinde spre 0%.
Cu toate acestea, volumul mare de investitii anuntate pe acest segment ar putea schimba raportul de forte din piata, punand presiune pe proprietari, care s-ar putea vedea nevoiti sa scada nivelul chiriilor.
"Tendinta din ultimul an referitoare la cresterea nivelului chiriilor se va mentine si anul viitor, urmand ca dupa finalizarea cladirilor de birouri anuntate pentru 2008-2009 acestea sa scada la 18-20 euro/metrul patrat pentru birourile de clasa A din centrul de afaceri al Bucurestiului si la 13-16 euro/metrul patrat pentru birourile din zonele secundare", apreciaza Cornelia Dumitrescu, research analist in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Nivelul chiriilor nu va scadea in viitorul apropiat, in conditiile in care in a doua jumatate a acestui an este asteptata livrarea a putin peste 100.000 de metri patrati de birouri, dintre care peste 50% din spatii sunt deja inchiriate.
"Cea mai dinamica perioada se anunta a fi 2008-2009, cand, daca livrarile anuntate se vor realiza, stocul de birouri de clasa A se va suplimenta cu peste 500.000 de metri patrati, iar clasa B cu peste 150.000 metri patrati si ar putea ajunge astfel la peste 800.000 de metri patrati si, respectiv, 430.000 de metri patrati", arata calculele Eurisko.
Cele sase cladiri de birouri care au fost livrate in prima jumatate a acestui an au acoperit doar o mica parte din cererea de spatii de calitate la nivelul Capitalei, astfel ca valorile de inchiriere au ajuns chiar si la 30 euro/metrul patrat lunar, potrivit companiilor de consultanta imobiliara. "Anul acesta cel mai mare nivel al chiriei pentru o tranzactie intermediata de Eurisko Consulting a fost de 23-24 euro/metrul patrat/luna pentru o cladire de birouri din centrul Bucurestiului, pe strada Vasile Lascar. Acest nivel s-a inregistrat pentru suprafete reduse de 400-1.150 de metri patrati, chiriasii, companii financiar-bancare, incheind contracte pe
5 ani", precizeaza Dumitrescu.
Valorile ridicate de inchiriere vin pe fondul unei oferte insuficiente, cu toate ca in prima jumatate a acestui an au fost livrate sase proiecte noi cu o suprafata de 70.000 de metri patrati - de patru ori mai mult fata de primul semestru din 2006.
Toate spatiile erau inchiriate in momentul finalizarii, afirma reprezentantii Colliers.
Chiriile mai mari sunt solicitate nu doar in cazul inchirierilor unor suprafete mai mici, ci si in cazul imobilelor care "au avantajul locatiei si a unei specificatii tehnice de ultima generatie", afirma consultantii.
In ciuda largirii ariei de interes a investitorilor in cladiri de birouri, nordul Capitalei ramane principalul punct de interes pentru acest gen de dezvoltari, 63% dintre spatiile moderne fiind concentrate in zonele Baneasa si Pipera.
Cererea a continuat sa fie sustinuta si in acest an de companiile de telecomunicatii si IT, precum si de institutiile financiare, acesti chiriasi semnand circa 40% din contractele de inchiriere din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO