Proprietăţi

Costurile reduse ii imping pe bucuresteni sa se mute in apartamente

15.06.2006, 00:00 26

Aproximativ 90% dintre locuitorii Capitalei prefera sa se mute in apartamente, in locul caselor, din cauza lipsei de infrastructura la marginea Bucurestiului, in zonele in care au inceput sa se construiasca ansambluri de vile, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.

"Deocamdata intretinerea la bloc este mult mai accesibila decat cheltuielile pe care le implica o casa. De aceea, majoritatea bucurestenilor prefera sa se mute intr-un apartament", spune Ionut Bordei, manager al departamentului rezidential al Eurisko.

Cererea mare de apartamente a crescut anul trecut pretul la locuintele noi cu circa 20%. Acest trend va fi continuat si anul acesta, dar majorarea preturilor va fi mai lenta si nu se vor mai inregistra cresteri spectaculoase.

"Preturile actuale ale apartamentelor se afla la o limita superioara in prezent si nu vom mai avea cresteri ca pana acum", precizeaza Bordei.

Costul unui apartament variaza in functie de starea cladirii - daca este inca in stadiul de plan sau constructie, apartamentul este vandut pentru un pret mai mic decat cel care ar fi cerut pentru un apartament finalizat, predat la cheie, potrivit reprezentantilor Colliers International.

Diferenta poate ajunge chiar pana la 30%.

Anul trecut au fost anuntate primele proiecte rezidentiale de mari dimensiuni de pe piata Capitalei, care ar putea livra pe piata circa 10.000 de unitati in urmatorii ani. Insa, doar 5.000 - 6.000 de unitati au sanse reale de a fi livrate, restul proiectelor avand probleme din cauza finantarii, a autorizatiilor de constructie, dar mai ales a lipsei de experienta a dezvoltatorilor, afirma consultantii de pe piata imobiliara.

Noile proiecte au un pret de pornire de 1.500 - 2.000 de euro pe metru patrat plus TVA si se asteapta o crestere a preturilor materialelor de constructii, a manoperei si a terenurilor, dar mai ales a cererii ridicate. Anul trecut, cele mai mari preturi au fost inregistrate la proiectele realizate pe strada Mircea Eliade, unde 3.000 de euro pe metrul patrat este un pret deseori solicitat de proprietari.

Zone precum Soseaua Nordului au preturi de 2.000 - 2.600 euro/mp, in timp ce pe strazile mici, care fac legatura cu Nicolae Caranfil sau in Floreasca, se inregistreaza preturile cele mai mici.

Preturile la apartamente incep sa se apropie de nivelul altor tari din regiune (Ungaria, Polonia etc.), iar ratele de recuperare a profitului nu mai sunt la fel de atractive ca in ultimii doi - trei ani. Noile proiecte rezidentiale sunt concepute pentru a gestiona cat mai eficient costurile de intretinere fiind bine izolate si atent compartimentate, potrivit reprezentantilor Regatta. Mai mult, noile ansambluri ofera facilitati aditionale fata de blocurile construite inainte de ''90, cum sunt garajele, gradinitele, supermarketurile sau cabinetele medicale.

Asemenea noi cartiere nu vor fi construite in centrul orasului deoarece costul terenului este prea ridicat si nu s-ar obtine un randament bun - preturile fiind prea mari pentru targetul ales.

In cazul segmentului de vile constructia va continua in nordul Bucurestiului, zona pentru care exista o cerere foarte mare. Dupa zona Iancu Nicolae deja se construiesc noi cartiere. Arealul Bucuresti-Otopeni-Balotesti devine din ce in ce mai atractiv pentru investitori.

Un trend nou pe piata rezidentiala il reprezinta achizitionarea si reconditionarea vilelor vechi ale Bucurestiului. Dezvoltatorii valorifica imobilele de altadata, deoarece nu mai sunt oferte si nu mai exista suficient teren destinat constructiei in centrul Capitalei, potrivit unui studiu Regatta. Prin aceasta reconditionare, zone care si-au pierdut stralucirea vor redeveni puncte de maxima atractie in urmatorii ani.

Segmentul tinta al spatiilor rezidentiale noi a devenit in ultimii doi ani clasa de mijloc in formare, caracterizata prin accesul la venituri mai mari sau la credite ipotecare, care ocupa o pondere de circa 75%. O alta categorie este reprezentata de catre micii investitori, care reprezinta 15% din piata. Acestia achizitioneaza o casa in vederea obtinerii de venituri din proprietati imobiliare.

Clasa de lux, care ocupa circa 7% din piata, este interesata de case care se afla intr-un stadiu de nefinisare pentru a putea alege designul interior. Ultima categorie este reprezentata de ambasade si companii.

In prezent, piata rezidentiala prezinta o oferta diversificata, potrivit schimbarilor social-economice din cadrul societatii romanesti. Astfel, oferta pentru clasa de jos se constituie din apartamente in blocurile vechilor cartiere bucurestene.

Preturile apartamentelor in cladirile vechi, desi au stagnat pentru o perioada, sunt inca foarte ridicate daca se raporteaza calitatea oferita la pret- 550 - 750 euro/mp pentru apartamente in zone precum Ferentari, Rahova sau Balta Alba, pana la 1.000 - 1.200 euro/mp, pentru apartamentele din Calea 13 Septembrie, potrivit Colliers.

Clasa de mijloc se va orienta in urmatorii ani catre complexurile rezidentiale de amploare, care au inceput sa se devolte, sau catre proiecte finalizate in prezent sau cu termen de finalizare 2007-2009, situate in zone semicentrale ale orasului, pe locatiile fostelor intreprinderi de stat.

O alta optiune pentru clasa de mijloc este achizitionarea unei vile in cadrul unui complex rezidential, cu spatii compacte - suprafata construita intre 130-200 de metri patrati si cu o mica curte proprie. Majoritatea acestor complexuri de vile sunt situate la periferia orasului, pentru care romanii opteaza datorita unor facilitati precum curte privata si zona verde aerisita.

Potentialul mare de crestere al pietei va atrage in continuare investitori care se vor focaliza pe investitii pe termen mediu si lung privind clasa de lux si clasa de mijloc, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.

Constructiile de case si vile au inceput sa se dezvolte puternic in urma cu patru - cinci ani si au fost considerate initial locuinte de lux. Ansamblurile de vile dezvoltate in afara Bucurestiului se adreseaza in special familiilor cu copii sau celor cu un standard de viata mai ridicat, care doresc sa aiba spatiu mai mare, care sa cuprinda piscina, curte gradina, mai putina poluare si mai multa liniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO