Proprietăţi

Cu Raiffeisen s-au terminat spatiile de biouri din Charles de Gaulle Plaza

19.05.2004, 00:00 32



Raiffeisen Bank este ultimul grup intrat pe lista chiriasilor Charles de Gaulle Plaza, imobilul cunoscut deja sub denumirea de cladirea Plaza, avand in vedere ca va gazdui sediul central al operatorului roman de telefonie mobila. In aceste conditii, Charles de Gaulle Plaza, cel mai amplu proiect imobiliar din acest an, a ajuns astfel la un grad de ocupare de 95%. Performanta este cu atat mai mare, apreciaza analistii, cu cat imobilul se afla inca in constructie, inaugurarea sa urmand a avea loc abia in a doua jumatate a anului.



"Reputatia developerului, alaturi de locatia si standardele pe care aceasta cladire le pune la dispozitia chiriasilor, au facut ca acest proiect sa fie pre-inchiriat in proportie de 95% inca din faza de finalizare a structurii, fapt unic pana in acest moment pe piata imobiliara romaneasca a ultimilor ani", sustine Alexandra Dimofte, director al departamentului clienti corporatisti din cadrul Eurisko. Compania a intermediat tranzactia de inchiriere a 5.760 mp in Charles de Gaulle Plaza.



"Aici va functiona incepand din luna septembrie a acestui an, cand proiectul cladirii va fi finalizat, sediul central din Romania al bancii", adauga Dimofte, Manager. Spatiul inchiriat de Raiffeisen Bank va fi dispus pe cinci nivele, la parter urmand a fi inaugurata si o sucursala a bnacii. Pana in prezent au fost semnate contracte de pre-inchiriere de catre operatorul de telefonie mobila Connex (pe o suprafata de 7.900 metri patrati) si de catre grupul HVB Bank, care este co-finantator al proiectului.



"Charles de Gaulle Plaza este una dintre cele mai bune cladiri disponibile in Bucuresti, din mai multe puncte de vedere: este accesibila, vizibila, este suficient de aproape de centrul nostru operational si corespunde viziunii noastre. Au contat mult si responsabilii acestui proiect si faptul ca vom fi in aceeasi cladire cu Connex, un partener important al Raiffeisen Bank", declara Steven van Groningen, Presedintele Raiffeisen Bank.



Charles de Gaulle Plaza are o suprafata bruta de 42.150 mp si o parcare pe cinci nivele subterane cu o capacitate de peste 300 de masini. Suprafata medie pe nivel este de 1.400 metri patrati, configuratia suprafetelor fiind de tip open-space. Investitia implicata de acest proiect este estimata la 34 milioane de dolari.



La inceputul anului 2003, Opera Center si Europe House erau cele mai mari imobile de birouri clasa A de pe piata romaneasca. Un an mai tarziu, Charles de Gaulle Plaza va primi acest titlu neoficial. Din 2005 sau 2006, situatia s-ar putea schimba din nou, avand in vedere dimensiunile anuntate ale proiectului America House. Unde se va ajunge ?



Spatiile de birouri de calitate superioara au fost in ultimii ani principalul lucru solicitat de companiile straine care si-au facut intrarea pe piata romaneasca sau de cele deja active si care si-au dezvoltat afacerile. In aceste conditii investitorii imobiliari cu experienta in domeniu au sesizat imediat oportunitatea si au dezvoltat proiecte de anvergura pentru piata romaneasca.



Chiar daca in comparatie cu situatia de pe alte piete din Europa de Vest sau chiar din tari vecine, precum Polinia, Ungaria sau Cehia, Romania este inca departe, lucrurile incep sa se miste din ce in ce mai bine, sunt de parere analistii pietei imobiliare.



A fost mai intai Opera Center, un proeict dezvoltat de Portland Romania, filiala locala a unei companii din Cehia detinuta de doua persoane fizice, care a venit pe piata cu 12.000 de metri patrati de spatii. Ulterior al doilea corp Opera Center a adaugat un plus de 3.000 de metria patrati de spatii de birouri, ceea ce a facut ca imobilul sa intre in atenia CA Immo, divizia imobiliara a grupului austriac Creditanstalt, care l-a achizitionat in prima jumatate a anului trecut pentru 29 milioane de dolari.



Grupul GTC International a ridicat miza cu un alt imobil de dimensiuni importante pentru momentul repsectiv, Europe House, care oferea o suprafata neta de 13.000 de metri patrati. Nici acesta nu a trecut neobservat si in toamna anului trecut "gaura" de 23 de milioane de doari, cat a reprezentat investitia dezvoltatorului s-a acoperit cu cei 30 de milioane de dolari, cat a platit grupul austriac Europolis pentru imobil.



Pe fondul interesului in crestere pentru piata de birouri, compania Avrig 35 a inceput constructia imobilului Charles de Gaulle Plaza. Anterior, compania dezvoltase inca trei cladiri de birouri, printre care si Avrig Business Center, unde se afla unul din sediile Connex. Dezvoltatorul proiectului din piata Charles de Gaulle reprezinta o investitie de 34 milioane dolari, spun reprezentantii Avrig 35, iar dupa finalizarea constructiei, imobilul va fi administrat de o societate in care atat grupul olandez F&C International, principalul actionar al Avrig 35, cat si compania de investitii austriaca CA Immo, membra a grupului HVB BAnk vor detine 50% din actiuni.



Cu o suprafata construita de peste 42.000 de metri patrati pe 16 etaje si peste 300 de locuri de parcare dispuse pe 5 nivele subterane, Charles de Gaulle Plaza va reprezenta cea mai mare cladire de birouri din Romania.



Lucrurile s-ar putea schimba de la inceputul anului 2006, cand va fi livrat America House, un imobil de birouri a carui constructie va incepe in perioada urmatoare. Dezvoltatorul este GTC International, companie responsabila si pentru Europe House. America House ar putea implica investitii de 50 de milioane de euro si va avea o suprafata construita de 45.000 de metri patrati.



Daca va intrebati ce au in comun Europe House, Charles de Gaulle Plaza si America House, raspunsul este arhitectul, care in toate cele trei cazuri este compania romano-americana Westfourth Architecture.



"Cladirile de birouri fac parte din structura urbana a oricarui oras important contemporan din lume. Ele sunt o reprezentare fizica a activitatii de afaceri moderne. Desi un spatiu de birouri nu este o cerinta pentru conducerea unei afaceri, acesta ofera un mediu care cuprinde un intreg ansamblu de bunuri intangibile ce contribuie la succesul, si in cele din urma, la rezultatul net al unei afaceri", este de parere Vladimir Arsene, director general Westfourth Architecture. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO