Proprietăţi

Cum este vazuta Capitala din afara

28.09.2006, 20:13 15

Proiectele imobiliare de locuinte si birouri schimba peisajul Bucurestiului si atrag investitori pentru o viitoare capitala europeana.
Daca vrei sa vezi o parte din trecutul, prezentul si viitorul Romaniei, trebuie doar sa urci pe acoperisul unuia din zgarie-norii care se construiesc in apropierea aeroportului Otopeni si sa privesti spre Bucuresti, titreaza BBC News.
Primul lucru care atrage atentia sunt blocurile gri comuniste, celebrele "cutii de chibrituri", cea mai evidenta mostenire a regimului Ceausescu. Chiar si inainte de marele proces de modernizare al Bucurestiului, cel care a numit orasul "Micul Paris", trebuie sa fi avut un simt al umorului foarte dezvoltat.
Alaturi de vechile blocuri se intind noile complexuri rezidentiale sau de birouri, in diferite stadii de constructie, aliniate dupa un tipar bine stabilit. Aceste sunt semnele unui program record de modernizari chiar inainte de aderarea la UE care va avea loc in ianuarie 2007.
Privind mai departe de imprejurimi si centrul vechi al Capitalei, inca se pot vedea spatii goale care asteapta initierea unor proiecte urbanistice. Majoritatea acestor spatii sunt deja cumparate de companii IT, de dezvoltatori imobiliari sau de alte companii care vor sa-si extinda sediile. Acestea sunt companii listate la mica, dar activa bursa din Bucuresti, al carei tel este de a avea peste 300.000 de investitori locali activi pana la sfarsitul anului 2008.
Directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar Impact, Dan Popp, ii arata reporterului BBC o cladire de birouri in constructie. Impact este una din companiile din Romania care contribuie la dezvoltarea economica a tarii, despre care Banca Mondiala a spus ca este una din tarile cu cel mai rapid ritm al reformelor din lume. Guvernul roman spera ca 30 mld. euro vor fi alocati din fondurile UE pentru proiecte de restructurare in cadrul utilitatilor, apa, energie, infrastructura, si al serviciilor publice, scoli si spitale. Popp este de parere ca imbunatatirea infrastructurii este esentiala pentru dezvoltarea tarii.
Nemultumirea lui Popp este ca, din cauza reglementarilor UE, companiile straine de constructii, care au mai multa experienta in domeniu si dispun de capital, vor incheia cele mai multe proiecte imobiliare.
"Parteneriatele sunt clar o optiune", spune Popp.
Florin Catu, economist-sef in cadrul ING Romania, s-a intors de curand in Bucuresti dupa o serie de vizite la sediile ING din SUA si Europa. El e de parere ca cele mai cunoscute companii care desfasoara operatiuni la nivel mondial au evitat tara noastra, pentru ca nu sunt pregatite sa faca fata birocratiei din Romania pentru a demara afaceri in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO