Proprietăţi

Dezvoltatorii locali deschid balul inaugurarilor cu trei mall-uri noi

Dezvoltatorii locali deschid balul inaugurarilor cu trei mall-uri noi
29.11.2007, 18:59 32

Cele trei centre comerciale au implicat investitii cumulate de circa 80 de milioane de euro si vor suplimenta stocul de spatii comerciale moderne cu peste 40.000 de metri patrati.
Cel mai mare dintre cele trei proiecte comerciale va fi inaugurat pe 30 noiembrie la Bacau, unde omul de afaceri local Ovidiu Budeanu a investit alaturi de alti oameni de afaceri circa 35 de milioane de euro pentru dezvoltarea primului mall din oras - Arena Mall, care va avea o suprafata inchiriabila de aproape 20.000 de metri patrati.
Proiectul va fi extins in prima jumatate a anului viitor, cand este prevazuta constructia a 6.500 de metri patrati de spatii comerciale, precum si un cinematograf multiplex.
Pe de alta parte, la Brasov se confirma regula ca in fiecare an sa fie deschis un nou mall, familia Adamescu urmand a opera cel de-al doilea centru comercial sub brandul Unirea Shopping Center.
Primele mall-uri deschise in Brasov au fost Eliana Mall, inaugurat in 2004, Macromall, livrat in 2005, si Magnolia Center, finalizat in 2006, insa suprafetele acestor centre comerciale sunt destul de reduse, depasind cu putin 30.000 de metri patrati la un loc.
Nici proiectul Unirea din Brasov nu va fi foarte mare, suprafata inchiriabila a mall-ului fiind de circa 12.500 de metri patrati, investitia fiind estimata la 30 de milioane de euro, potrivit datelor anuntate initial de companie.
Cea de-a treia investitie in centre comerciale care va fi finalizata in aceasta saptamana reprezinta proiectul Mures Mall - primul centru comercial finalizat de catre dezvoltatorul local Matrix Investments.
Proiectul a implicat investitii de 15 milioane de euro si va avea o suprafata inchiriabila de 10.000 de metri patrati.
Compania a inceput dezvoltarea altor doua centre comerciale, la Targoviste si Bistrita, in urma unor investitii de 25 mil. euro, respectiv 45 mil. euro.
Eurisko Consulting este agentul exclusiv pentru proiectele de centre comerciale incepute de Matrix Investments, precum si al proiectului Arena de la Bacau.
In a doua parte a acestui an au fost sau urmeaza a fi livrate noua proiecte comerciale, in timp ce anul viitor este anuntata livrarea altor 20 de mall-uri - in Bucuresti, cat si in tara.
Cu toate acestea, stocul de spatii comerciale moderne va fi in continuare mult sub nivelul inregistrat in tarile din regiune, astfel ca dezvoltatorii vor plusa si in 2009 cu peste douazeci de centre comerciale, care vor duce numarul de mall-uri la circa 70 de unitati.
Randamentele investitionale sunt de cativa ani intr-o scadere accentuata, astfel ca in prezent centrele comerciale din provincie se tranzactioneaza la un nivel in jurul valorii de 7% in euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO