Proprietăţi

Dupa achizitii imobiliare de 450 mil. euro, Europolis devine dezvoltator

Dupa achizitii imobiliare de 450 mil. euro, Europolis devine dezvoltator

Imobilul de birouri Europe House si-a dublat valoarea in ultimii 4 ani, potrivit consultantilor imobiliari

16.01.2008, 18:32 51

Fondul de investitii austriac Europolis, controlat de grupul Volksbank, se afla in negocieri pentru dezvoltarea unor proiecte de birouri, dupa cinci ani in care a derulat doar achizitii de proiecte.
Europolis, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara, a decis sa-si schimbe strategia pe piata locala si sa se transforme in dezvoltator din cauza randamentelor scazute de pe piata si a calitatii slabe a proiectelor.
"Anul acesta vom incepe activitatea de dezvoltare de proiecte si suntem in faza de achizitie a terenurilor in Bucuresti. Am luat aceasta decizie deoarece randamentele de pe piata locala sunt in scadere, iar calitatea proiectelor nu este cea pe care o cautam", a declarat Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management, subsidiara locala a Europolis. Roman a devenit in august anul trecut seful operatiunilor din Romania ale Europolis, dupa ce l-a inlocuit pe Stefan Gheorghiu.
"Vom dezvolta imobile de birouri cu o suprafata mai mare de 10.000 de metri patrati. Spre exemplu, suntem interesati sa dezvoltam proiecte de birouri care vor livra in prima faza pana in 40.000 de metri patrati", explica Roman.
Europolis pariaza pe piata imobilelor de birouri datorita deficitului de spatii si a cererii mari din partea multinationalelor. "Exista o cerere puternica de spatii de birouri, in principal din partea companiilor multinationale care cauta spatii mari in care sa-si consolideze toate activitatile, situatie care favorizeaza dezvoltarea proiectelor mari. Insa se cauta in continuare si suprafete cuprinse intre 100-500 de metri patrati in imobilele mai mici", precizeaza Roman.
Europolis a investit de la intrarea pe piata circa 454 mil. euro in cinci proiecte imobiliare, care se afla in diferite faze de dezvoltare. In urma acestor investitii, portofoliul din Romania detine o pondere de circa 21% din totalul pe care il detine Europolis in sase tari.
Prima achizitie a grupului a fost imobilul de birouri Europe House din Capitala, pentru 30 mil. dolari (26 mil. euro) in 2003, care a consemnat prima intrare a unui fond de investitii pe piata locala. Valoarea imobilului s-a dublat in ultimii patru ani ajungand la circa 70 mil. dolari (50 mil. euro), potrivit consultantilor imobiliari. Ulterior, in octombrie 2004, Europolis a achizitionat proiectul logistic Cefin Logistic Park. La sfarsitul lui 2006, fondul a anuntat achizitia a doua cladiri de birouri de clasa A din parcul de afaceri Sema Parc, aflate in faza de constructie, de la dezvoltatorul River Invest. Valoarea tranzactiei cu River Invest s-a ridicat la peste 90 mil. euro.
Insa Europolis nu intentioneaza sa vanda deocamdata proiectele din Romania.
"Proiectele pe care le cumparam le tinem in portofoliu pe o perioada nedeterminata si pe termen mediu nu ne gandim sa le vindem", afirma Roman.
Anul trecut, austriecii au preluat proiectul imobiliar mixt - un imobil de birouri cu 135 de metri si hotel - din zona Barbu Vacarescu din Capitala, care se va ridica la circa 220 mil. euro in functie de etapele de dezvoltare ale proiectului, si proiectul logistic Cefin Logistic Park Arad, pentru 34 mil. euro. Proiectul din Barbu Vacarescu va avea o suprafata supraterana de 85.000 mp si cinci etaje subterane.
Europolis, care controleaza active de 1,6 mld. euro, nu mai este incepand de anul acesta subsidiara grupului Investkredit AG, ci apartine de Volksbank AG.


Ce a cumparat Europolis

Europolis a intrat pe piata locala in anul 2003 dupa preluarea imobilului de birouri Europe House din Capitala

In octombrie 2004, Europolis a achizitionat proiectul logistic Cefin Logistic Park, iar in iulie 2007 au preluat proiectul Cefin Logistic Park Arad

In octombrie 2006, Europolis a cumparat doua imobile de birouri cu o suprafata de 43.000 mp din cadrul proiectului Sema Parc

Austriecii au preluat anul trecut, in cadrul unei tranzactii in etape, un proiect imobiliar de la Cefin Real Estate care cuprinde un hotel si o cladire de birouri cu 35 de etaje

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO