Proprietăţi

Esop: Normele de creditare BNR limiteaza accesul clasei de mijloc la proiectele imobiliare noi

06.11.2006, 18:10 19

Modificarea normelor privind acordarea creditelor va limita accesul populatiei cu venituri medii la achizitia locuintelor din proiectele imobiliare noi, conducand la orientarea acestei categorii spre apartamentele vechi, fapt ce va crea presiune asupra preturilor acestora, apreciaza compania imobiliara Esop.
"Populatia cu venituri medii va avea acces la proiectele noi care vor fi livrate pe piata in perioada urmatoare doar daca legislatia privind creditul ipotecar va fi completata si daca vor fi luate masuri suplimentare de incurajare a achizitiei de locuinte", se arata intr-un comunicat al Esop.
Salariul mediu din Romania este de 240 de euro pe luna, in timp ce in Bucuresti persoanele din clasa medie care lucreaza in mediul privat castiga un salariu mediu de 700 de euro pe luna, potrivit Esop.
In aceste conditii, proiectele care vor fi livrate pe piata pana in 2008, respectiv 8.000-9.500 de locuinte pentru clasa medie, au preturi cuprinse intre 800-1.400 de euro pe metrul patrat construit, la care se adauga TVA.
"Desi lucrurile par sa se aseze pe fagasul normal, totusi se observa o discrepanta intre veniturile medii pe care oamenii le au, preturile medii ale ofertelor rezidentiale si conditiile de finantare", apreciaza analistii Esop.
Acestia considera ca masurile adoptate de catre BNR, de inasprire a conditiilor de acordare a creditelor ipotecare si imobiliare, pe fondul lipsei de interes din partea autoritatilor privind incurajarea constructiilor de locuinte noi, nu fac decat sa limiteze accesul unei paturi mai largi din clasa medie la cladirile ce se vor construi in urmatorii ani si sa alimenteze presiunea cererii pentru apartamentele vechi, atat in ceea ce priveste cumpararea, cat si inchirierea.
"Efectul secundar al unei astfel de masuri este cresterea sanselor ca cei din clasa medie care se calificau pentru cladiri noi sa fie nevoiti sa se reorienteze catre constructiile dinainte de 1989 si sa provoace o noua crestere a preturilor de vanzare a cladirilor vechi", precizeaza analistii imobiliari.
In plus, cei care sunt nevoiti sa-si amane decizia de achizitie a unei locuinte s-ar putea reorienta catre inchiriere, ceea ce va duce la scumpirea chiriilor.
"Credem ca prin masurile luate de BNR se trateaza efectele si nu cauzele cresterii preturilor la locuinte, cauze care se regasesc mai degraba in deficitul de locuinte cu care populatia se confrunta si in ritmul in care, in ultimii 16 ani, s-au construit cladiri noi pentru clasa medie", mai spun analistii Esop. In acest context, Esop propune o serie de masuri pentru a fi impulsionata achizitia de locuinte in cladiri noi.
Printre acestea se numara completarea legislatiei creditului ipotecar cu reglementarea intabularii bunurilor viitoare si a ipotecarii bunurilor viitoare, dupa modelul tarilor europene, pe baza autorizatiei de constructie si a planurilor de arhitectura, urmand ca dupa masuratorile cadastrale sa se faca o corectie ulterioara cu privire la suprafata finala construita.

10.000 de noi locuinte, pana in 2008
240 de euro - salariul mediu lunar din Romania
700 de euro - salariul mediu lunar al angajatilor din clasa medie care lucreaza in mediul privat in Capitala
8.000-9.500 de locuinte vor fi livrate pe piata pana in 2008, destinate clasei medii
800-1.400 de euro - pretul pe metrul patrat construit, la care se adauga TVA

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO