Proprietăţi

Eurisko: 80% din achizitiile de apartamente sunt derulate prin credite bancare

Eurisko: 80% din achizitiile de apartamente sunt derulate prin credite bancare
27.07.2006, 20:02 14

Aproximativ 80% din achizitiile de apartamente se fac prin credite bancare, potrivit Eurisko. Cererea mare de apartamente i-a determinat pe locuitorii Capitalei sa apeleze la credite bancare, desi in urma cu cativa ani majoritatea achizitiilor de apartamente se derulau cu bani cash.
Astfel, aproximativ 90% dintre locuitorii Capitalei prefera sa se mute in apartamente, in locul caselor, datorita lipsei de infrastructura la marginea Bucurestiului, in zonele in care au inceput sa se construiasca ansambluri de vile, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.
Un factor important care-i determina pe romani sa se mute intr-un apartament este costul intretinerii, care este mult mai accesibil decat cheltuielile pe care le implica o casa.
Costul unui apartament variaza in functie de starea cladirii - daca este inca in stadiul de plan sau constructie, apartamentul este vandut pentru un pret mai mic decat cel care ar fi cerut pentru un apartament finalizat, predat la cheie, potrivit reprezentantilor Colliers International. Diferenta poate ajunge chiar pana la 30%.
Anul trecut au fost anuntate primele proiecte rezidentiale de mari dimensiuni de pe piata Capitalei, care ar putea livra pe piata circa 10.000 de unitati in urmatorii ani.
Insa, doar 5.000 - 6.000 de unitati au sanse reale de a fi livrate, restul proiectelor avand probleme din cauza finantarii, a autorizatiilor de constructie, dar mai ales a lipsei de experienta a dezvoltatorilor, afirma consultantii de pe piata imobiliara.
Noile proiecte au un pret de pornire de 1.500 - 2.000 de euro pe metru patrat plus TVA si se asteapta o crestere a preturilor materialelor de constructii, a manoperei si a terenurilor, dar mai ales a cererii ridicate.
Anul trecut cele mai mari preturi au fost inregistrate la proiectele realizate pe strada Mircea Eliade, unde 3.000 de euro pe metrul patrat este un pret deseori solicitat de proprietari. Zonele precum soseaua Nordului au preturi de 2.000 - 2.600 euro/mp, in timp ce pe strazile mici, care fac legatura cu Nicolae Caranfil sau in Floreasca, se inregistreaza preturile cele mai mici.
Preturile la apartamente incep sa se apropie de nivelul altor tari din regiune (Ungaria, Polonia etc.), iar ratele de recuperare a profitului nu mai sunt la fel de atractive ca in ultimii doi - trei ani.
Proiecte rezidentiale care se afla in executie sunt concepute pentru a gestiona cat mai eficient costurile de intretinere, fiind bine izolate si atent compartimentate, potrivit reprezentantilor Regatta. Facilitati aditionale fata de blocurile construite inainte de '90 sunt garajele, gradinitele, supermarketurile sau cabinetele medicale.
Asemenea noi cartiere nu vor fi construite in centrul orasului, deoarece costul terenului este prea ridicat si nu s-ar obtine un bun randament - preturile ar fi prea mari pentru targetul ales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO