Proprietăţi

Exclusiv online: O piscină medie costă 13.000 de euro. Câte sunt în România?

O piscină medie costă 13.000 de euro. Câte sunt în România?
20.07.2010, 00:00 7075

Investiţiile în achiziţia de piscine, o piaţă care se ridică lacirca 8-10 mil. euro anual, au scăzut anul trecut cu circa 30-40%,pe fondul crizei, însă s-a resimţit o creştere uşoară ainvestiţiilor în extinderea piscinelor care au fost dejaconstruite.

Preţul mediu al unei piscine de 4 metri pe 8 metri ajunge lacirca 12.000-13.000 de euro, cu TVA inclus. În prezent în Româniaar putea fi circa 70.000-80.000 de piscine. În lipsa unor dateoficiale, estimarea numărului de piscine este calculată doar pebaza datelor furnizate de la jucătorii din piaţă.

Preţurile piscinelor variază în funcţie de tipul de piscinăsolicitat - dacă este formă standard sau proiect special, dedotarea opţională şi de accesoriile dorite de beneficiar sau dacăpiscina este acoperită şi cu ce tip de acoperiş.

Însă în contextul în care investiţiile în construcţii noi auscăzut în ultimul an, tot mai multe familii, mai ales cele care aucopii, aleg să extindă piscinele pe care le au deja, având învedere că o astfel de investiţie este de 10 ori mai ieftină,ajungând la 1.300 de euro pentru o extindere de 2 metri pe 2metri.

"Lucrările de extindere a piscinei sunt mai rapide decât încazul construirii de la zero, între 10 şi 14 zile, faţă de trei -patru săptămâni, iar avizele şi autorizaţiile se obţin mult maiuşor în acest caz, fiindcă terenul este deja avizat. Extindereaunei piscine reprezintă o soluţie practică şi mai ieftină, mai alesdacă se utilizează sistemele de filtrare şi curăţare dejaexistente", afirmă arhitectul Andra Georgescu, care deţine un birouindividual de arhitectură specializat în construcţiirezidenţiale.

Ea susţine că prima etapă în extinderea piscinei este realizareaunui proiect de arhitectură, iar apoi se trece la obţinereaavizelor şi execuţia lucrărilor. "Cel mai important în aceastăultimă etapă este realizarea unei hidroizolaţii corecte a piscinei.Factorul decisiv în costul total al lucrării îl constituiematerialele folosite pentru finisarea piscinei. Cele mai în vogămodele sunt cele din mozaic personalizat care reflectă pe fundulpiscinei aceeaşi imagine folosită la placarea terasei", susţineGeorgescu.

Din costul total al lucrării de amenajare a piscinei,materialele de finisaj reprezintă aproximativ 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO