Proprietăţi

GTC: Constructorii pentru proiecte sunt din ce in ce mai putini si mai scumpi

GTC: Constructorii pentru proiecte sunt din ce in ce mai putini si mai scumpi

Shimon Galon, directorul general al GTC Romania: Piata terenurilor a crescut foarte mult in ultimii sapte ani, fapt vizibil in marjele de profit tot mai stranse. Daca la primul proiect dezvoltat, Europe House, am avut un yield (randament al investitiei - n.r.) de 18%, astazi ne multumim si cu 10-11%.

22.02.2007, 18:12 33

Dezvoltatorii intampina tot mai multe dificultati in gasirea terenurilor si a unor constructori puternici, sunt de parere reprezentantii companiei imobiliare israeliene GTC.
Numarul firmelor de constructii care participa la licitatiile organizate de dezvoltatorii imobiliari a scazut semnificativ in ultimii ani, in timp ce manopera creste pe fondul deficitului de muncitori.
Mai mult, terenurile din provincie devin din ce in ce mai putin accesibile dezvoltatorilor imobiliari, deoarece nu coboara sub 300 de euro pe metru patrat.
"Piata terenurilor a crescut foarte mult in ultimii sapte ani, fapt vizibil in marjele de profit tot mai stranse. Daca la primul proiect dezvoltat, Europe House, am avut un yield (randament al investitiei - n.r.) de 18%, astazi ne multumim si cu 10-11%", a declarat Shimon Galon, directorul general al GTC Romania.
Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) va construi in Romania, in parteneriat cu firma israeliana Aura Investments, 20 de centre comerciale in provincie, in urmatorii patru ani. Primele proiecte vor fi dezvoltate in Piatra Neamt, Suceava si Buzau, investitii in valoare totala de 60 mil. euro.
"Primele proiecte vor fi finalizate in luna decembrie a anului acesta. Investitia necesara pentru constructia proiectelor este de 1.200 de euro pe metru patrat. Vizam extinderea retelei de centre comerciale in toate orasele mari din Romania", a mai spus Galon.
A doua faza a dezvoltarii retelei de centre comerciale Galleria va cuprinde orasele Arad, Oradea, Bacau si Targu-Mures.
Centrul comercial Galleria Buzau este situat pe Bulevardul Unirii si este construit pe un teren cu o suprafata de 2,1 hectare. Complexul va avea o suprafata construita de 13.500 mp spatii comerciale dispuse pe doua niveluri.
In Piatra Neamt, Galleria se va dezvolta in partea de sud-est a orasului. Centrul, construit pe un teren de 1,8 ha, se va dezvolta pe doua niveluri, totalizand 12.200 mp suprafata inchiriabila. Galleria Suceava, situat la intersectia Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu Drumul National E85, va avea o suprafata construita de 15.000 mp.
Pentru toate centrele comerciale Galleria, dezvoltatorii au incheiat un parteneriat cu retailerul olandez Spar. Finantarea celor trei centre comerciale va fi asigurata printr-un credit in valoare de 60 mil. euro de la BERD.
In plus, GTC va dezvolta un centru comercial Galleria si in Bucuresti, in zona Petricani, investitie in valoare de 100 mil. euro, pentru care se afla in curs de obtinere a autorizatiilor de constructie.
De asemenea, GTC dezvolta in Bucuresti un proiect de birouri, City Gate, unde au inceput deja lucrarile de constructie, finalizarea dezvoltarii fiind programata intr-un an si jumatate. In afara acestui proiect, compania are in vedere dezvoltarea a inca doua cladiri de birouri, in zona de nord a Capitalei.
La sfarsitul anului trecut GTC a lansat proiectul rezidential Rose Garden, care va cuprinde circa 900 de locuinte, care va fi amplasat in locatia fostei fabrici Suveica din Bucuresti.
"In doar trei luni de la lansare, am vandut aproape 350 de locuinte. Initial ne-am propus sa dezvoltam proiectul in patru etape, dar vom avea doar doua, deoarece cererea este foarte mare", a mai spus reprezentantul GTC.
GTC activeaza pe piata romaneasca din 1999 si a construit cladirile de birouri Europe House si America House.
Portofoliul GTC Romania cuprinde peste 600.000 mp, respectiv proiecte care vor fi lansate si executate in urmatorii doi ani. Proiectele cuprind atat spatii de birouri, cat si locuinte.
Aura Investments este listata la bursa din Tel Aviv, iar in Bucuresti detine mai multe terenuri.

Doar 10-20 de proiecte comerciale, finalizate in urmatorii ani

Numarul proiectelor de centre comerciale anuntate pe piata romaneasca este foarte mare, insa doar 10-20 de proiecte vor fi finalizate in urmatorii trei ani.
"Este o tactica a unor dezvoltatori de a anunta proiecte fictive pentru a speria piata. Daca am lua in calcul toate proiectele anuntate, putem spune ca in urmatorii ani in Romania va deveni tara mall-urilor. In realitate numarul acestora este mult mai mic, ajungand la 10-20 de proiecte in urmatorii doi-trei ani", a afirmat Georgescu. Nevoia de centre comerciale este foarte mare pe piata romaneasca, spune Georgescu, dar multe proiecte anuntate vor ramane "pe hartie". "Asteptam si dezvoltatori seriosi care sa realizeze ce au anuntat si astfel sa se materializeze toate proiectele", a spus Georgescu.
El a apreciat ca piata de retail va fi segmentul imobiliar cu cea mai mare dezvoltare in acest an, in fiecare oras important fiind anuntat cel putin un proiect comercial. Colliers este promotorul exclusiv al lantului de centre comerciale Galleria, dezvoltat de GTC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO