Proprietăţi

Intrarea masiva a multinationalelor pe piata locala a majorat investitiile in parcurile de afaceri

Intrarea masiva a multinationalelor pe piata locala a majorat investitiile in parcurile de afaceri
27.07.2006, 20:01 20

Numarul investitiilor in parcuri de afaceri a crescut anul acesta, odata cu cresterea cererii din partea companiilor multinationale care isi doresc spatii mai mari de birouri, potrivit unor surse din piata.
"Multinationalele sunt interesate de parcurile de afaceri, pentru ca isi doresc un spatiu mai mare de birouri de clasa A, ca sa-si dezvolte intreaga activitate pe un singur nivel, chiar daca inchiriaza 1.000 sau 3.000 de metri patrati, astfel incat comunicarea intre departmente sa devine mult mai facila", spune Mihaela Cnobloch, senior consultant in cadrul departa-mentului birouri al DTZ Echinox.
Printre cele mai noi proiecte de parcuri de afaceri, care vor fi finalizate in 2006-2007, se numara: S-Park, Victoria Park, Baneasa IT & Tehnology Park sau Sema Park. Parcurile de afaceri au suprafetele foarte mari de birouri clasa A, cu peste 20.000-30.000 de metri patrati de suprafata utila, cu suprafete mari pe un singur nivel, 4.000-6.000 de metri patrati, spatii verzi, parcari suficiente, facilitati gen cafetarie, restaurant si sali de protocol.
"Cele mai importante avantaje ale unui parc de afaceri comparativ cu un imobil de birouri sunt: suprafata mare pe nivel, precum si parcari, restaurante, cafenele sau sali de training", afirma Cnobloch.
In comparatie cu imobilele de birouri, chiriile pentru parcurile de afaceri sunt mai ieftine datorita faptului ca in business-park-uri se inchiriaza suprafete mari si chiria se negociaza mai bine decat in cazul inchirierii unor suprafete mai mici in cadrul unui imobil. "Chiriile pentru astfel de parcuri variaza intre 14-17 euro, fiind influentate de locatia parcului, de suprafetele inchiriate, de stadiul lucrarilor de constructie si de durata contractului de inchiriere", explica Cnobloch.
Mai mult, chiria pentru parcarea subterana este mai mica decat cea de la imobile.
Succesul pe care l-au inregistrat pe piata cele doua parcuri de afaceri livrate pe piata pana in prezent, Bucharest Business Park si Iride Business Park, a determinat investitorii de pe piata de real estate sa anunte noi proiecte de acest gen.
In general, parcurile de afaceri se adreseaza companiilor care cauta sa inchirieze suprafete de peste 1.000 de metri patrati. In concluzie, chiria este mult mai avantajoasa in parcuri decat intr-un imobil. In prezent, exista o tendinta a marilor dezvoltatori de a se orienta pe acest tipuri de proiecte, potrivit consultantilor imobiliari.
Parcurile de afaceri anuntate in ultimii ani vor totaliza investitii de sute de milioane de euro. Astfel, proiecte precum Sema Parc, Victoria Park, S-Park sau Baneasa Technology Park vor livra pe piata peste 100.000 de metri patrati de suprafata inchiriabila.
Proiectul Sema Parc va necesita investitii totale estimate la circa 700 de milioane de euro si va fi dezvoltat de vehiculul investitional River Invest, care este controlat de o serie de investitori printre care si Ion Radulea.
Proiectul Sema Parc va fi amplasat pe platforma industriala a companiei Semanatoarea, in apropierea complexului studentesc Regie din Bucuresti.
Spatiile de birouri vor totaliza 364.000 de metri patrati si vor respecta standardele A si A plus. In prima faza, parcul de afaceri va livra circa 30.000 de metri patrati.
Zona comerciala va acoperi aproape 180.000 de metri patrati si va include un mall cu o suprafata de 105.000 de metri patrati si un hotel clasificat la patru stele, dispus pe 18 etaje, cu o suprafata construita de 18.000 de metri patrati.
Un alt proiect important de parc de afaceri, Victoria Park, dezvoltat de belgienii de la Liebrecht & WooD, ar putea implica investitii de 25-30 de milioane de euro.
Victoria Park va oferi aproximativ 20.000 de metri patrati de spatii de birouri clasa A si va consta in patru imobile. Primele doua, cu o suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati, vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, potrivit reprezentantilor companiei.
Baneasa Technology Park va fi livrat in aprilie 2007 si va avea o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati. Parcul de afaceri face parte din proiectul gigant Baneasa, dezvoltat de compania Baneasa Investments, care este estimat la circa 1,2 miliarde de euro.
Parcul de afaceri S-Park, dezvoltat de compania ACMS Bucuresti impreuna cu ING Real Estate, va fi livrat pe piata in al doilea trimestru al anului viitor si este estimat de surse de pe piata imobiliara in jurul valorii de 30 - 35 mil. euro si va avea o suprafata totala de circa 51.000 de metri patrati si o suprafata inchiriabila de 30.000 de metri patrati.
Proiectul de birouri de clasa A este promovat de agentiile imobiliare Eurisko si DTZ Echinox. S.Park este situat in imediata apropiere a altui proiect de birouri de anvergura, Bucharest Business Park.
Cele doua parcuri de afaceri livrate deja pe piata, Bucharest Business Park si Iride Business Park, au fost deja achizitionate de fonduri de investitii. Bucharest Business Park, dezvoltat de compania Portland Romania, a fost achizitionat de fondul austriac de investitii CA Immo AG, in urma unei tranzactii estimate de surse din piata la 50 de milioane de euro.
Iride Business Park a fost achizitionat in prima parte a anului trecut de catre fondul austriac Immofinanz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO