Proprietăţi

Parcurile de afaceri, specialitatea austriecilor

Parcurile de afaceri, specialitatea austriecilor
16.08.2007, 21:54 17

Formarea unor asa-numite cartiere de business, la nivelul Bucurestiului, era inevitabila, odata cu dezvoltarea pietei locale de birouri. Daca Piata Victoriei este considerata "city"-ul Capitalei sau, asa-zisul Central Business District, zona de nord a Bucurestiului a atras cele mai multe proiecte de parcuri de afaceri, o buna parte dintre ele fiind achizitionate de catre investitorii austrieci.
Astfel, Immoeast si-a trecut anul acesta in portofoliu inca doua parcuri de afaceri din zona de nord a Bucurestiului - Victoria Park si S-Park, dupa ce in 2004 realizase cea mai mare tranzactie de la vremea respectiva, prin preluarea IRIDE Business Park.
Toate parcurile de afaceri detinute de Immoeast sunt localizate in nordul Bucurestiului, suma totala platita de austrieci fiind in jurul valorii de 225 de milioane de euro.
Cel mai important proiect trecut in portofoliu, S-Park, pentru care a platit 101,5 milioane de euro companiei de dezvoltare imobiliara Primavera Development, se afla in zona Piata Presei Libere, in imediata apropiere a unui alt parc de afaceri, Bucharest Business Park.
Compania de dezvoltare ceha Portland Trust a vandut Bucharest Business Park unui alt fond de investitii austriac, CA Immo, pentru aproximativ 65 de milioane de euro, tranzactie care la randul ei a consemnat un record al pietei la momentul respectiv - in 2005.
Tot in nordul Bucurestiului se afla si parcurile de afaceri Conect Business Park, Matev Business Park sau Novo Park. Cele doua cladiri date in folosinta din Conect Business Park au o suprafata cumulata de 20.000 de metri patrati, insa planurile dezvoltatorilor prevad constructia altor patru imobile cu o suprafata de 100.000 de metri patrati.
Pe de alta parte, cele mai mari parcuri de afaceri din Bucuresti sunt dezvoltate in proiectele Baneasa si Sema Parc, dezvoltari care vor fi livrate insa treptat, pe parcursul mai multor ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO