Proprietăţi

Ploiestiul, fara niciun mall in constructie, dupa ce dezvoltatorii anuntasera opt proiecte

Ploiestiul, fara niciun mall in constructie, dupa ce dezvoltatorii anuntasera opt proiecte

Zenith din Ploiesti este amanat pana la deblocarea finantarilor

04.03.2009, 16:08 202

Principala problema a acestor dezvoltatori, fie ca vorbim de Africa Israel, Sonae Sierra sau Westhill, este legata de lipsa finantarilor bancare, iar in actualele conditii de pe piata este putin probabil ca lucrarile la vreunul dintre aceste proiecte sa inceapa in acest an.

Singura companie care a anuntat ca ar putea incepe lucrarile la un mall in Ploiesti anul acesta este firma nord-irlandeza Mivan, care isi propune inceperea constructiei la proiectele Tiago Mall din Ploiesti si Bacau.
In rest, Lewis Charles si Westhill au anuntat despre Zenith ca „pana la obtinerea finantarii proiectul este «on hold»", Equest a pus planurile de retail din Ploiesti in „stand-by", Africa Israel a blocat de asemenea toate proiectele, cu exceptia Cotroceni Park, pana la deblocarea finantarii, in timp ce Sonae Sierra a anuntat amanarea deschiderii tuturor centrelor comerciale de pe piata locala, inclusiv a celui din Ploiesti, pe o perioada inca nedeterminata.
In plus, proiecte de centre comerciale in Ploiesti au fost anuntate si de catre omul de afaceri Dan Ostahie, dezvoltatorii centrelor comerciale Euromall sau compania maghiara W-GO, insa nici acesti investitori nu au inceput lucrarile de constructie.
„Proiectul Perla Mall din Ploiesti (anuntat de W-GO - n.r.) are autorizatie de constructie, dar lucrarile nu au inceput inca. Solutia de finantare nu este finalizata, asa ca nu putem confirma o data exacta de deschidere", a declarat Oana Iliescu, co-director executiv al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Investitiile anuntate in toate aceste malluri se ridica la mai mult de 600 de milioane de euro, jumatate din suma fiind anuntata ca necesara pentru realizarea mallurilor din portofoliul firmelor Sonae Sierra (154 mil. euro) si Westhill (140 mil. euro).
Cinci dintre cei opt investitori care vor sa dezvolte malluri la Ploiesti au realizat sau detin deja cel putin un proiect pe piata locala.
In prezent, singurele centre comerciale din Ploiesti sunt cele din reteaua Winmarkt (Grand Center, Junior), detinute de compania italiana Immobiliare Grande Distribuzione (IGD), situate in zone centrale ale orasului, dar de mici dimensiuni, sub 10.000 de metri patrati fiecare.
Situatia proiectelor amanate din Ploiesti nu este unica, tinand cont ca majoritatea dezvoltatorilor care nu au inceput lucrarile pana in prezent nu se vor arunca anul acesta in investitii, fie ca vorbim de proiecte de la nivelul Capitalei sau ale altor orase din tara.
Cu toate acestea, Ploiestiul este cel mai mare oras din tara in care nu a fost finalizat sau nu au fost incepute lucrarile la niciun proiect de centru comercial modern.
Numeroase retele de supermarketuri si hipermarketuri sunt deja prezente in Ploiesti, printre care Carrefour, Kaufland, Billa si chiar operatorii cash & carry Metro si Selgros.
Pe fondul crizei, dezvoltatorii vor analiza mult mai atent oportunitatea inceperii proiectelor din Ploiesti, in conditiile in care centrele comerciale anuntate, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 200.000 de metri patrati, erau imposibil de absorbit pentru un oras de 230.000 de locuitori cu o putere de cumparare medie la nivelul tarii.
In plus, nici bancile si nici retailerii nu mai au campaniile agresive de finantare sau extindere din anii trecuti, motive pentru care majoritatea consultantilor apreciaza ca doar 50-60% din proiectele de centre comerciale anuntate vor fi realizate.
In urma cu trei ani dezvoltatorii de centre comerciale au inceput o adevarata goana dupa terenuri, in conditiile in care stocul de spatii de retail era si inca este sub nivelul mediu din alte state europene. In acest context, intr-o serie de orase precum Cluj, Targu-Mures, Suceava, Braila sau Bacau au fost finalizate in ultimii ani cate doua centre comerciale, care intr-o serie din aceste orase acopera necesarul de spatii de retail.
Cu toate acestea, intr-o serie de orase mari, printre care si Ploiesti, Craiova sau Galati, nu au fost finalizate centre comerciale moderne, desi din prisma numarului de locuitori aceste localitati pot sustine unul sau chiar doua proiecte de mari dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO