Proprietăţi

Proiectele anului 2011 pe piaţa de birouri, "victime" a 27 de luni de recesiune

Proiectele anului 2011 pe piaţa de birouri, "victime" a 27 de luni de recesiune

Autor: Cristi Moga

19.05.2011, 11:08 1084

Piaţa birourilor din Capitală,poate cel mai activ segment al pieţei imobiliare în ultimele treiluni, are încă victime: birourile cu dată de finalizare 2011 aureuşit cu greu să convingă firmele să semneze contracte depreînchiriere în ultimii ani, în condiţiile în care pe piaţă eraubirouri disponibile "la cheie".

De altfel, şi clădirile finalizateanul trecut, precum Nusco Tower, Euro Tower sau City Gate, au avutnevoie de circa un an după finalizare pentru a ajunge la un grad deocupare de 90%, potenţialii chiriaşi fiind mai uşor de convins săsemneze după darea în folosinţă a imobilelor.

Care sunt proiectele anului 2011pe piaţa de birouri? Cele mai mari sunt parcurile de afaceriPlatinum Business & Convention Center din Băneasa şi SwanOffice & Technology Park din Pipera.

Swan are o suprafaţă închiriabilăde 29.000 de metri pătraţi şi a implicat o investiţie de peste 50de milioane de euro realizată de compania Chayton Capital, în timpce Platinum are o suprafaţă închiriabilă de peste 40.000 de metripătraţi şi a fost dezvoltat de compania Willbrook, controlată deomul de afaceri Eyal Ofer.

În cele două proiecte de-abia acumau început să fie semnate primele contracte. Astfel, firma deconsultanţă imobiliară CB Richard Ellis a intermediat recenttranzacţia prin care grupul Pfizer a închiriat 2.000 de metripătraţi în Platinum, în timp ce în clădirile din Swan îşi vaconsolida operaţiunile un jucător important din comerţ, care aînchiriat cam 10% din proiect.

Ieşirea tehnică din recesiune,după o perioadă de nouă trimestre (27 de luni) fără creşterieconomice consecutive, şi mutarea primilor chiriaşi în acesteimobile ar putea impulsiona procesul de închiriere, după mai binede doi ani în care companiile s-au ferit de asumarea unor deciziicu consecinţe pe termen mediu şi lung.

"Istoria" parcurilor de afaceridin Bucureşti a început cu proiectul IRIDE din Pipera, în urmă cucirca zece ani, iar modelul a fost ulterior multiplicat şiîmbunătăţit în proiecte precum Bucharest Business Park, West GatePark sau S-Park.

Cu toate acestea, cele mai multespaţii de birouri din Bucureşti sunt în clădiri individuale, iar laacest capitol printre proiectele relevante care vor fi livrate înacest an se numără imobilele Crystal Tower de pe strada Iancu deHunedoara sau Romană Offices de pe bulevardul Dacia. Nici acesteclădiri nu au însă prea mulţi chiriaşi în momentul defaţă.

"Suntem în discuţii cu mai mulţiclienţi pentru închirierea întregii clădiri. Cu unii la stadiul desemnare a contractelor, cu alţii la nivel de head of terms. Într-olună sperăm să avem mai multă certitudine în ceea ce priveştenumele chiriaşilor, iar în luna iulie ar trebui finalizatăconstrucţia. Din discuţiile pe care le avem cu firmele, primiichiriaşi s-ar putea în septembrie, după o perioadă de două luni deamenajare a spaţiilor", spune Mihaela Drăghici, directorul derelaţii publice al Search Corporation, dezvoltatorul proiectuluiCrystal Tower.

În clădirea Romană Officesreprezentanţii Dinu Patriciu Global Properties au anunţat un singurchiriaş, respectiv firma de consultanţă Contrast Management &Consulting, finalizarea imobilului fiind programată pentru lunaiunie a acestui an.

Tehnologiile de construire s-auîmbunătăţit în ultimii ani, iar dezvoltatorii sunt tot mai atenţila eficientizarea clădirilor şi reducerea cheltuielilor deadministrare. În aceste condiţii, clădirile noi îşi vor găsi celmai probabil chiriaşi pe parcursul anului în curs.

Aceste proiecte vor lua chiriaşiiclădirilor de clasa B sau din zone secundare, unde în urmă cutrei-cinci ani erau practicate chirii comparabile cu cele dinimobilele de clasa A finalizate în această perioadă, astfel căunele firme vor alege să facă un "upgrade" la aceleaşi costuriodată cu finalizarea contractelor mai vechi deînchiriere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO