Proprietăţi

Randamentele spatiilor de birouri vor ajunge la 6% in euro pe an

Randamentele spatiilor de birouri vor ajunge la 6% in euro pe an

Alex Van Breemen, directorul Cascade Group: Este usor de facut o cladire de 5-6 etaje. Mult mai greu este de realizat una de asemenea dimensiuni (19 etaje de suprafata - n.r.), mai ales pe o piata precum cea din Bucuresti. De doi ani ne concentram pe acest proiect si acum toate detaliile sunt puse la punct, astfel ca am inceput lucrarile.

20.08.2007, 17:55 212

Cel de-al doilea proiect de birouri de pe piata locala al Cascade Group, situat in zona Barbu Vacarescu din Capitala, va avea toate caracteristicile unei constructii "verzi" - sisteme inteligente de iluminat, acces sporit la lumina naturala, spatii pentru depozitarea bicicletelor si zone cu verdeata pentru relaxare.
Cascade Group, dezvoltatorul cladirii de birouri Cascades Business Center, situata pe strada Buzesti, din apropierea Pietei Victoriei, a inceput lucrarile de constructie la un al doilea imobil de birouri, Euro Tower, situat la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, in nordul Bucurestiului. Investitia in acest proiect este estimata la 60 de milioane de euro, de zece ori mai mult fata de Cascades Business Center, proiect vandut in urma cu doi ani catre fondul britanic de investitii Fabian Romania Property, in cadrul unei tranzactii de peste 12 milioane de euro.
"Este usor de facut o cladire de 5-6 etaje. Mult mai greu este de realizat una de asemenea dimensiuni (19 etaje de suprafata - n.r.), mai ales pe o piata precum cea din Bucuresti. De doi ani ne concentram pe acest proiect si acum toate detaliile sunt puse la punct, astfel ca am inceput lucrarile", a precizat Alex Van Breemen, directorul companiei.
Cascade Group este o subsidiara a companiei East and Central European Venture Capital, inregistrata in Olanda, cu experienta atat pe segmentul dezvoltarilor comerciale, cat si in sectorul rezidential.
Comparativ cu perioada in care lucra la realizarea proiectului de pe strada Buzesti, managerul Cascade estimeaza ca principalele modificari din piata sunt legate de costurile constructiei, pretentiile chiriasiilor si ratele de capitalizare. Astfel, costurile de constructie sunt estimate a fi cu 60% mai mari decat in urma cu cinci ani, atat din cauza situatiei internationale, cat si a deficitului de forta de lucru specializata in domeniu. Pe de alta parte, si randamentele au scazut extrem de mult fata de perioada de dezvoltare a Cascades.
"La momentul finalizarii estimam un randament al investitiei de 6%, care sa ne aduca pe proiect un pret de aproximativ 80 de milioane de euro", a precizat Van Breemen.
El considera ca sofisticarea chiriasiilor este un lucru pozitiv deoarece o serie de dezvoltatori tind sa livreze cladiri sub un anumit standard care ar trebui sa fie prezent in piata.
Cu alte cuvinte, cumparatorii de proprietati imobiliare ar urma sa obtina venituri anuale reprezentand doar 6% din investitia in active, in conditiile in care la inceputul anului trecut tranzactiile se derulau la randamente de 9%, sau chiar mai mari.
Cladirea de birouri Euro Tower are o structura formata din cinci etaje subterane, parter si 19 etaje la suprafata, incluzand etajul tehnic, care va cuprinde spatii de birouri de clasa A cu o suprafata de aproximativ 18.000 de metri patrati, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din zona. Cu o inaltime de 80 de metri, Euro Tower va fi una dintre cele mai inalte cladiri din Bucuresti.
Proiectul este detinut, in proportie de 40%, de un alt fond listat la bursa de la Londra - European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital.
Compania britanica are in administrare un alt fond britanic - European Convergence Property Company, care a renuntat de curand la cele trei cladiri de birouri pe care le detinea pe piata locala - Millennium Business Centre, PGV Tower si Construdava I, pentru a se concentra pe proiectele de dezvoltare.
Euro Tower este anuntat drept primul proiect de birouri "verde" din Capitala, ceea ce inseamna ca dezvoltatorii sunt interesati de toti factorii care pot duce la economisirea de energie.
"Din statistici reiese ca 40% din electricitate este folosita de catre cladiri. Euro Tower va cuprinde spatii verzi in jurul cladirii, dar si pe acoperis, care va fi o zona de relaxare pentru angajati. Vom incuraja mersul pe bicicleta prin cumpararea a 50 de unitati pe care le vom distribui angajatiilor printr-o metoda pe care o vom stablili ulterior. Totodata, lifturile vor fi plasate in centrul imobilului, astfel ca niciun birou nu va fi situat la o distanta mai mare de opt metri de geam, pentru a avea acces la lumina naturala, dupa cum prevad si normele europene", spune Van Breemen.
Managerul Cascade estimeaza ca sistemul inteligent de electricitate folosit in cladire, care va permite fiecarui angajat sa foloseasca atata energie cata are nevoie, va reduce cu circa 100.000 de euro pe an costurile chiriasiilor cu administrarea cladirii, printr-o reducere cu 20-25% a facturii la electricitate.
Cladirea este plasata la aproximativ 400 de metri de statia de metrou Stefan cel Mare, astfel ca dezvoltatorii isi propun sa convinga un numar important din angajati sa utilizeze transportul in comun in detrimentul masinilor personale.
Pentru proiectul Euro Tower dezvoltatorii nu au desemnat un antreprenor general, acest rol urmand a fi preluat de firma britanica Bovis Land Lease, care este desemnata drept construction manager.
Consultanta legala pentru acest proiect este asigurata de casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kington Petersen, in timp ce de aspectele financiare se ocupa PricewaterhouseCoopers.
Un alt contract semnat de Cascade este cel cu WSP Group, care se va ocupa de consultanta tehnica. Designul proiectului a fost realizat de arhitectul Dorin Stefan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO