Proprietăţi

Rata de neocupare de 3% impiedica cresterea tranzactiilor de inchirieri

Rata de neocupare de 3% impiedica cresterea tranzactiilor de inchirieri
06.07.2006, 19:47 20

Rata mica de neocupare a imobilelor de birouri a mentinut numarul tranzactiilor de inchirieri din prima jumatate a anului la un nivel similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.
"Estimam ca in prima jumatate a acestui an s-a inregistrat un numar de tranzactii similar cu aceeasi perioada a anului trecut. Principalul motiv pentru care nu s-a inregistrat o crestere este lipsa de spatii disponibile - rata de neocupare este sub 3%-, astfel incat cererea depaseste in continuare oferta", a declarat Mihai Plesu, consultant senior in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox.
Tendinta de stagnare si chiar de scadere a numarului de tranzactii a fost confirmata si de reprezentantii CB Richard Ellis. "Numarul tranzactiilor de pe piata de inchirieri a scazut usor fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest fapt se datoreaza in principal scaderii drastice a spatiilor disponibile si a cererii aflate in continua crestere. Desi au fost livrate pe piata cateva proiecte de birouri, suprafata totala oferita de acestea nu acopera necesarul de spatii existent in prezent pe piata", spune Viorel Lacatus, Senior Office Negotiator la CB Richard Ellis.
Mai mult, nu toate proiectele de birouri anuntate au fost finalizate.
Cea mai mare tranzactie din prima jumatate a anului curent a fost derulata de ING Bank, care a inchiriat un spatiu de 9.700 de metri patrati in proiectul de birouri dezvoltat de compania de constructii ACMS Bucuresti si de ING Real Estate.
A doua tranzactie din acest an a apartinut companiei Petrom, care a inchiriat un spatiu de 8.000 de metri patrati in imobilul de birouri Bucharest Corporate Center. Astfel, Petrom a devenit unul dintre cei mai mare chiriasi de pe piata Capitalei. Firma petroliera are inchiriate spatii de birouri de clasa A de pana la 17.000 de metri patrati, ceea ce plaseaza Petrom din acest punct de vedere la concurenta cu operatorii de telefonie mobila - Vodafone sau Orange.
Rata ridicata de ocupare a spatiilor de birouri, care este net superioara in comparatie cu tarile vecine, este cauzata de cererea ridicata de pe piata spatiilor de birouri. Astfel daca in Bucuresti, rata de neocupare este de circa 3%, in Praga si Varsovia, acest indice este de circa 13-14%, in timp ce in Budapesta, rata de neocupare este de 10%, potrivit unui studiu Eurisko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO