Proprietăţi

Spatiile industriale, inca un segment la care cererea depaseste oferta

12.05.2004, 00:00 19



Lipsa spatiilor industriale este tot mai mult invocata de companiile imobiliare active pe piata romaneasca. Cererea venita din partea companiilor care isi dezvolta activitatea in Romania sau a celor care doresc sa intre pe piata locala este foarte mare. Din pacate oferat este sublima, dar lipseste cu desavarsire.



"Daca vine cineva la noi si ne cere un spatiu industrialde peste 2.500 de metri patrati nu avem ce oferi. De altfel in acest domeniu, lucrurile se misca foarte reprede: cum a fost livrat pe piata spatiul industrial, cum s-a dat", a declarat la "Forumul Imobiliar", organizat de Finmedia, Constantin Banu, managerul departamentului spatii industriale din cadrul companiei Eurisko. El spune ca multe dintre spatiile industriale noi sunt absorbite chiar inainte de a fi livrate.



"Exista un numar mare de spatii industriale construite in perioada industrializarii fortate, insa, in marea lor majoritate acestea nu mai corespund din punct de vedere tehnic sau al locatiei, a mai spus Banu.



In aceste conditii clientii se orienteaza in principal catre spatii noi si catre cele vechi reabilitate.



"Necesitatea e mare pentru astfel de spatii, fiind chiar cereri pentru suprafete mari de 30-40.000 de metri patrati, insa nu putem acoperi in momentul de fata nici macar o cerere de 10.000 de metri patrati", a completat Banu.



Potrivit unui studiu al companiei Colliers, la nivelul anului trecut oferta de spatii noi nu a depasit 10.000 de metri patrati si nici nu au fost incepute prea multe proiecte de anvergura.



"Este astfel un moment propice pentru achizitionarea de terenuri si dezvoltarea de spatii industriale si de depozitare. Daca in cazul capitalelor europene se afla zone industriale de o densitate mare pe o raza de 30 de kilometri, in Bucuresti nici macar in cele doua zone dezvoltate din vest ti nord nu s-a ajuns la planul 2 fata de linia de centura; multe proiecte sunt dezvoltate in planul 1, desi, prin comparatie, inalte zone planul 1 este rezervat zonei de retail si planurile 2 si 3 zonelor industriale", a compeltat Banu.



Chiriile pentru spatiile noi de depozitare s-au mentinut in general la nivelul ultimilor ani, la nivelul de 4,5-5,5 euro pe luna. In ceea ce priveste spatiile de depozitare vechi, pretul la inchiriere a scazut chiar anul trecut, reiese dintr-un studiu Colliers, de la 2,5-5 dolari pe metru patrat la 1,5-3 euro pe metru patrat. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO