Proprietăţi

Suprafetele mici de birouri se inchiriaza cu 30 euro/mp

Suprafetele mici de birouri se inchiriaza cu 30 euro/mp

Charles de Gaulle Plaza se afla in topul imobilelor de birouri cu cele mai ridicate chirii

25.09.2007, 18:16 21

Cele sase cladiri de birouri care au fost livrate in prima jumatate a acestui an au acoperit doar o mica parte din cererea de spatii de calitate la nivelul Capitalei, astfel ca valorile de inchiriere au ajuns chiar si la 30 de euro/metrul patrat lunar, potrivit companiilor de consultanta imobiliara.
"Cladirile de birouri cu cel mai ridicat nivel al chiriilor sunt cele localizate in zona centrala a Bucurestiului, pentru care proprietarii cer si pot obtine chirii cuprinse intre 25 si 30 de euro pe metrul patrat pe luna", afirma Oana Crudu, reprezentant al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Valorile ridicate de inchiriere vin pe fondul unei oferte insuficiente, cu toate ca in prima jumatate a acestui an au fost livrate sase proiecte noi cu o suprafata de 70.000 mp - de patru ori mai mult fata de primul semestru din 2006. Toate spatiile erau inchiriate in momentul finalizarii, afirma reprezentantii Colliers.
"Preturi mai mari cu 2, 3, chiar 4 euro/ metrul patrat fata de preturile de tranzactionare din urma cu 1-2 ani au fost posibil de obtinut anul acesta pentru suprafetele de dimensiuni mai reduse, intre 150 si 400 de metri patrati, pe fondul unei oferte extrem de limitate", afirma si reprezentantii companiei de consultanta Esop.
Chiriile mai mari sunt solicitate nu doar in cazul inchirierilor unor suprafete mai mici, ci si in cazul imobilelor care "au avantajul locatiei si al unei specificatii tehnice de ultima generatie", afirma consultantii.
Nivelul chiriilor nu va scadea in viitorul apropiat, in conditiile in care in a doua jumatate a acestui an este asteptata livrarea a putin peste 100.000 de metri patrati de birouri, dintre care peste 50% din spatii sunt deja inchiriate.
"Companiile se orienteaza cu cel putin un an inainte asupra proicetelor care se anunta pe piata, tocmai pentru a-si securiza spatiile dorite", afirma si reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
In ciuda largirii ariei de interes a investitorilor in cladiri de birouri, nordul Capitalei ramane principalul punct de interes pentru acest gen de dezvoltari, 63% dintre spatiile moderne fiind concentrate in zonele Baneasa si Pipera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO