Proprietăţi

Tranzactiile imobiliare au scazut de patru ori

15.08.2008, 20:17 11

Numarul de tranzactii din Capitala incheiate de agentiile imobiliare de talie medie sunt in continuare reduse, chiar daca majoritatea analizelor arata scaderi ale preturilor apartamentelor din blocurile vechi.
"In iulie, numarul de tranzactii incheiate era la un sfert fata de inceputul anului, iar acum a scazut si sub acest nivel, avand in vedere ca august este luna concediilor. Cred ca principala problema este creditarea mai scumpa si faptul ca sunt mai putini bani in piata. Din mai, tot ceea ce am intermediat noi s-a tranzactionat cash, din ce in ce mai putini clienti luand credite", spune Gabriel Dragomir, senior broker la agentia imobiliara Indoors Real Estates Group.
Tendinta de scadere, observata inca de la inceputul anului, vine atat pe fondul crizei financiare internationale, care a dus la o reducere a numarului de tranzactii inclusiv pe piata locala, dar mai ales ca urmare a cresterii dobanzii de referinta de catre BNR.
Indexul imobiliar realizat de ZF arata o scadere de 5% a preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti in perioada ianuarie-iunie, in timp ce site-ul magazinuldecase.ro afirma ca pretul acestora a scazut cu 13% fata de ianuarie 2008.
Potrivit indexului ZF, preturile apartamentelor de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990 au scazut in medie cu 3% in luna iulie, pretul mediu pe metru patrat ajungand la 1.920 de euro, fata de 1.976 de euro in luna iunie. Dupa explozia preturilor din ultimii doi ani, 2008 a inceput cu cresteri minore minore, de 2%-3% pe luna, iar iulie si iunie au adus scaderi intre 3% si 5%.
Si site-ul magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie-iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 euro. In luna ianuarie a anului 2008 valoarea medie a unui apartament vechi a fost de 133.628 euro.
Totodata, fata de luna precedenta, in luna iulie pretul mediu a scazut cu aproximativ 3%, potrivit reprezentantilor magazinuldecase.ro.

Preturile coboara in Bucuresti
O garsoniera, situata in zona Turda, in aproapiere de Podul Grant, a fost vanduta cu 73.000 de euro, potrivit Indoors Real Estates Group, agentia imobiliara care a intermediat tranzactia. Garsoniera este situata la etajul unu intr-un imobil de 10 etaje construit in 1982 si are 35 mp.
Un apartament de doua camere in zona Turda, situat la etajul patru intr-un imobil de 10 etaje construit in anul 1981, a fost vandut la pretul de 136.000 de euro. Apartamentul are 56 mp si a fost renovat recent, potrivit Indoors Real Estates Group, agentia care a intermediat tranzactia.
Un apartament de cinci camere in Basarabia, la cinci minute de stadionul Lia Manoliu, a fost vandut recent la 175.000 de euro, potrivit magazinuldecase.ro, un site prin care se intermediaza tranzactii directe intre vanzator si cumparator. Apartamentul are o suprafata de 100 de metri patrati si este situat intr-un bloc construit in 1987.
Un apartament de doua camere in zona Basarabia cu o suprafata de
58 mp a fost vandut la 105.000 euro, adica un pret pe metru patrat de 1.810 euro, potrivit magazinuldecase.ro. Apartamentul este decomandat si este situat intr-un imobil construit in 1982.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO