Proprietăţi

Trei nou-veniti si inca mai e loc de nise

09.11.2004, 00:00 20



Anul 2004 a adus in sistemul bancar trei noi jucatori: OTP Bank, cea mai mare banca ungara, care a cumparat RoBank si lucreaza la un proiect cat se poate de ambitios pentru ridicarea standardelor serviciilor de retail bancar in Romania; Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), prima institutie care administreaza un sistem de economisire-creditare in domeniul locativ; si Porsche Bank, o banca austriaca specializata in produse de finantare a achizitiilor de automobile, care tocmai si-a lansat operatiunile la sfarsit de octombrie.



Pe langa OTP, celelalte doua institutii deschid noi nise pe piata financiara, fiind de asteptat ca zona creditarii locative sa atraga in scurta vreme si alti jucatori.



Un exemplu este banca germana LBS Bayerische Landesbausparkasse. Specializata in sisteme de economisire-creditare pentru locuinte, LBS nu se consoleaza dupa ratarea afacerii cu CEC prin care urma sa infiinteze prima institutie de gen din Romania, dupa ce reusise sa incurajeze promovarea legislatiei necesare. Astfel, LBS continua sa caute un potential partener cu care sa duca la capat acest proiect.



Un sediu central nou, retea de sucursale extinsa substantial, doua produse de retail, un departament de clienti companii restructurat si o forta de vanzari puternica sunt principalele obiective ale OTP Bank in Romania pana la sfarsitul anului viitor.



Pe langa recenta majorare de capital cu 10 milioane de euro, banca mama va acorda filialei romanesti linii de credit pentru refinantarea produselor pe termen mediu pe care aceasta va incepe sa le ofere pe piata.



Evidentierea apartenentei la grup este considerata un atu important pentru subsidiarele din alte tari, fiind vorba de cel mai mare jucator financiar din regiune necontrolat de o banca din afara. Fosta banca de economii, OTP Bank este cea mai mare institutie de credit din Ungaria, listata la bursele din Budapesta si Luxembourg, cu active ce valoreaza 85% din intregul sistem bancar romanesc. Statul maghiar inca detine o actiune de aur, cu drept de veto.



La sfarsitul lunii iulie, OTP Bank a platit 47,5 milioane de dolari pentru cumpararea intregului pachet de actiuni de la RoBank, declarandu-si intentia de a investi aproximativ 100 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani.



Oficialii OTP au anuntat un plan ambitios de dezvoltare, care urmareste infiintarea a 100 de sucursale in cinci ani si atingerea unei cote de piata de 4-5% dupa trei ani de activitate.





Raiffeisen Banca pentru Locuinte, ai carei actionari sunt Raiffeisen Bank-Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania si Raiffeisen Bausparkasse-Austria - a primit autorizatia de functionare de la BNR pe 2 iunie 2004.



Schema de economisire/creditare in domeniul locativ, un concept importat pe piata locala, presupune atragerea de depozite de la clienti urmata de acordarea de credite cu dobanda fixa, pe baza sumei economisite, pentru investitii in domeniul locativ.



Economisirea, respectiv creditare se fac in lei. Conditia este ca titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. La sfarsitul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor facute, inclusiv o prima de la stat.





Porsche Bank Romania, prima institutie de credit specializata in finantarea achizitiei de autovehicule, incepe sa lucreze cu clientii la 15 noiembrie. Banca va finanta achizitiile de autoturisme comercializate de compania Porsche Romania, importatorul general al marcilor Volkswagen, Audi, Seat, Skoda si Porsche.



Creditul auto, adresat atat persoanelor fizice, cat si firmelor, are o durata de 6-60 de luni.



Alaturi de creditul auto, Porsche Bank va oferi si produse de economisire, disponibile tuturor clientilor.



Cu intrarea RBL si Porsche Bank, numarul institutiilor bancare a continuat sa creasca, ajungand la 42, inclusiv o cooperativa. Din fericire a crescut rapid si piata, astfel incat numerosii jucatori inca reusesc sa-si gaseasca un loc.



Gradul de concentrare a ramas foarte ridicat, cu perspective de crestere in continuare, primii cinci jucatori controland peste 60% din activele sistemului. Nevoia de capitaluri pentru investitii, inclusiv in contextul constrangerilor impuse de aderarea la UE, ar putea determina presiuni substantiale pentru consolidari prin fuziuni si achizitii. Acestea au tot fost anticipate in ultimii doi-trei ani, insa 2005-2006 chiar ar putea aduce primele astfel de miscari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO