Proprietăţi

Vestul Capitalei, noua tinta pentru birourile de clasa B

Vestul Capitalei, noua tinta pentru birourile de clasa B
16.11.2006, 14:04 19

Vestul Capitalei va atrage tot mai multe investitii in imobile de clasa B de birouri din cauza aglomerarii zonei de nord, dar si datorita apropierii de cel mai mare complex studentesc bucurestean, Politehnica, care genereaza angajati pentru companiile interesate de astfel de imobile.
Suprafata totala inchiriata in ianuarie-iunie 2006 in cladiri de clasa B a fost de 36.000 mp. Doar 28% dintre tranzactii au avut ca obiect spatii in cladiri deja existente, majoritatea cererilor fiind solutionate prin contracte de preinchiriere.
Anul acesta a crescut numarul tranzactiilor cu imobile de birouri de clasa B cu peste 2.000 mp, ca si in cazul cererii de spatii de clasa A, insumand 74% din total, potrivit Colliers. Suprafata medie a tranzactiilor a fost de aproape 2.000 mp, usor sub media tranzactiilor de clasa A. HP a inregistrat recordul de marime pe acest segment, preinchiriind 6.300 mp in Novo Park.
Insa, in prima jumatate a anului, au fost livrate doar trei cladiri de birouri de clasa B, Tati Center, Novo Park corpul D si Vulturilor 98, care au totalizat doar 16.200 mp, fiind deja ocupate in proportie de 90%.
Mai mult de jumatate din cerere, circa 59%, a fost generata de sectoarele IT, telecom si industria farmaceutica si medicala.
Nordul a fost locatia preferata de majoritatea investitorilor in astfel de imobile, circa 63% din spatiul inchiriat in primul semestru fiind localizat in zona Pipera-Baneasa. Insa dezvoltarea zonei de nord are un impact tot mai puternic asupra traficului. Astfel, tot mai multi investitori se vor reorienta in viitor catre alte zone mai "aerisite".
Investitiile imobiliare pe piata spatiilor de clasa B au castigat teren in acest an, in urma reducerii numarului de proiecte clasa A care vor fi livrate in 2006. In acest sens, proiectele de birouri clasa B, care au termen de finalizare in acest an in zona Pipera si langa Universitatea Politehnica, ar putea deveni posibile tinte.
Piata spatiilor de clasa B a fost foarte atractiva anul acesta, continuand astfel trendul manifestat de la sfarsitul anului 2005, cand un portofoliu de sase cladiri de birouri a fost vandut catre investitorul grec Blue House.
Piata imobiliara din 2006 a fost caracterizata printr-un grad ridicat de diversitate - de la nationalitatea si marimea fondurilor care incearca sa intre pe piata si pana la produsele pe care investitorii urmaresc sa le cumpere, potrivit jucatorilor din domeniu.
Pentru a doua jumatate a anului sunt programate pentru finalizare sase cladiri, care vor insuma circa 53.000 mp. Peste 70% din aceste spatii sunt localizate in nord - zona Pipera, North Gate Business Center, respectiv Iride Business Park, corp 19 si 20, potrivit Colliers.
Contractele de inchiriere a spatiilor de clasa B existente au inregistrat o medie a chiriei de 13-14 euro/mp/luna. Precontractele au fost semnate la un nivel redus al chiriei, care contrabalanseaza inconvenienta livrarii spatiului peste circa 18 luni - 13,8 euro/mp/luna in spatii centrale si 10,6 euro/mp/ luna. Costul serviciilor in cazul cladirilor de birouri de clasa B este de 2 euro/mp/luna.
Anul viitor vor fi livrati pe piata circa 126.000 mp de birouri de clasa B, 62% din spatiu urmand sa fie localizat in nord - zona Pipera, iar 34% in vest. Nivelul mediu al chiriei va ajunge anul viitor la circa 10,5-11 euro/mp/luna.
Numarul de achizitii de pe piata imobiliara s-a intensificat anul trecut, cand s-au derulat tranzactii pe toate segmentele pietei: birouri, industrial si comercial. Investitiile imobiliare s-au dezvoltat puternic in ultimii trei ani, de cand a avut loc prima tranzactie institutionalizata, potrivit companiei DTZ Echinox. Suprafata totala a imobilelor de birouri din Bucuresti a depasit nivelul de un milion de metri patrati, ca urmare a finalizarii mai multor proiecte in primul semestru, potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).
Astfel, stocul a crescut cu 207.000 de metri patrati, din care peste o treime sunt clasa A.
Suprafata de birouri livrata in primele 6 luni ale anului a fost cu circa 41% mai mare fata de stocul total de birouri finalizat anul trecut, respectiv 146.000 mp. Cea mai activa subzona a pietei a fost zona de nord a Capitalei, unde au fost livrati aproximativ 85.000 mp.
Cererea de birouri a inregistrat, in general, o crestere semnificativa in primul semestru. Totalul spatiilor achizitionate a ajuns la 183.000 mp, din care 83.000 mp corespund spatiilor preinchiriate, programate pentru ocupare pana la inceputul anului 2007.
Preferinta clara a chiriasilor pentru birourile moderne noi explica gradul ridicat de ocupare al acestui tip de spatii, respectiv 146.000 mp, potrivit reprezentantilor CBRE.
Pe de alta parte, gradul de neocupare a crescut la 4,9% in iunie 2006, de la recordul minim de 3,7% atins cu sase luni in urma. Astfel, rezulta o suprafata disponibila de 53.000 mp, din care 57% sunt situati in cladiri de clasa B.
Dezvoltatorii de cladiri de birouri au livrat anul acesta circa 40 de imobile, cele mai importante fiind America House, Bucharest Corporate Center, Construdava Business Center si Buzesti Office Building, situate in zone centrale si central-nordice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO