Sfaturi pentru afaceri mici

Antreprenorii nu trebuie să se concentreze pe câştiguri facile şi imediate. Viziunea pe termen lung este necesara într-un business

Antreprenorii nu trebuie să se concentreze pe...
25.08.2014, 13:55 201

Antreprenorii trebuie să aibă o viziune pe termen lung şi să nu cheltuiască bani inutil. Sustenabilitatea unui business depinde mereu de lichidităţi

Angajarea de cheltuieli lipsite de randament şi lipsa unei viziuni antreprenoriale pe termen lung pot conduce la o lipsă de lichidităţi care să pună în dificultate businessul. Afacerea trebuie să fie mereu lichidă, iar antreprenorul trebuie să se asigure că ceea ce cumpără este cu adevărat util afacerii pe care o deţine.

„Greşeala principală pe care o poţi face ca antreprenor este să nu ţii businessul «pe negru». Restul se pot regla, de exemplu dacă eşti retailer de IT şi ai făcut praf Black Friday, lumea va uita în şase luni, lucrurile se rezolvă, dar un cash-flow negativ te falimentează", spune Mircea Scărlătescu, fondator al FYB şi 123flori.ro. El observă că în special antreprenorii cu capabilităţi tehnice au probleme în a ţine un cash-flow foarte strâns. „Foarte multe afaceri se îneacă imediat după perioada în care încep să mişte ceva şi ajung să aibă venituri rezonabile. Este momentul în care antreprenorul începe să cheltuie „fără să ştie pe ce” şi „se trezeşte că ajunge pe roşu”, fără să ştie cum, când, de ce, de când.

„Până te trezeşti, eşti cu un picior în groapă. Eu am sfătuit pe oricine să ia, măcar part-time, un contabil sau pe cineva din afara businessului, căruia să-i pui în faţă Excelul şi să te sfătuiască", mai spune Mircea Scărlătescu, fondator al FYB şi 123flori.ro.

Antreprenorii care au o viziune pe terment lung preferă să reinvestească profitul şi sunt atenţi în mod constant la direcţia spre care evoluează businessul. Oamenii de afaceri trebuie să evite să angajeze cheltuieli care nu generează return on investment.

Aristide Lungu, Directorul Executiv Retea Distributie Bancpost este de parere ca „focusul pe obiective pe termen lung este atributul cel mai important pentru fixarea afacerii pe un „trend” predictibil. Bancherii isi doresc parteneri de afaceri pe terment lung si pentru ei este important ca si afacerea clientului sa urmeze un tel clar, structurat, strategic.”

O afacere de succes se construieşte în fiecare zi cu implicare, efort şi grijă pentru orice detaliu. De peste 20 de ani, specialiştii IMM şi PFA din Atelierele de Afaceri Bancpost sunt aproape de clienţi, în toată ţara. Deoarece şi micii antreprenori au vise mari, Bancpost îi susţine prin Linia de credit cu rambursare flexibilă şi comision de acordare zero. 

Detalii pe Atelierele de Afaceri şi pe Blogul Bancpost

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO