Special

Răzvan Voican, redactor-şef adjunct: Un an în limbo pentru piaţa bancară. În 2013 se va vedea cine ajunge în Rai

Cum au văzut jurnaliştii ZF tumultuosul an 2012 în care economia a bătut pasul pe loc fiind călcată în picioare de clasa politică

GALERIE FOTO

Autor: Razvan Voican

21.12.2012, 12:28 262

Plafonarea creşterii creditelor neperformante - atât de aşteptată şi prognozată de mulţi bancheri pentru 2012 - se amână din nou.

Industria bancară rămâne prinsă în cercul vicios al crizei: fără creştere economică alte şi alte companii rămân fără suflu şi fie se protejează prin intrarea în insolvenţă, fie eşuează pur şi simplu, în timp ce băncile aşteaptă să revină creşterea pentru a da drumul creditării, iar până atunci vorbesc numai despre înăspri­rea condiţiilor de acordare a finanţării.

Bancherii nu au încre­dere că economia îşi va reveni, cel mai dramatic semnal fiind restructu­rarea dură prin care ur­mează să treacă cea mai mare bancă - BCR.

Fără producţie de cre­dite noi, ponderea ne­perfor­­mantelor din sistem va trece probabil de 20%.

O mare provocare pentru bancheri la final de 2012 - început de 2013 este testul adevărului la care s-a hotărât să-i supună BNR: cât de realist sunt evaluate garanţiile aferente creditelor şi care este necesarul de provizioane supli­mentare şi implicit de capital.

Şi ca şi când n-ar fi avut oricum o imagine greu de invidiat, comunitatea bancară a ajuns să se confrunte cu un scandal al fraudelor care promite noi episoade în lunile următoare.

O altă profeţie care se amână este consolidarea pieţei: peisajul băncilor greceşti a rămas intact, cu promisiunea unei fuziuni între Bancpost şi Banca Românească pentru anul viitor; ungurii de la MKB încă se chinuie să iasă de pe piaţă, iar RBS nu reuşeşte să-şi vândă portofoliul de retail

Tot pentru 2013 se amână instalarea unui CEO la Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit cu capital majoritar local, fostul director general Robert Rekkers lăsând în urmă o bancă destul de solidă încât să se descurce într-un interimat prelungit.

Multe alte bănci au dus până la capăt schimbările de top management: BCR, BRD, Bancpost, ING, Volksbank sau Eximbank au şefi noi, în timp ce Raiffeisen a renunţat la numărul doi din bancă, iar UniCredit a înfiinţat o astfel de poziţie.

Urmează un an care ar putea face şi mai mult diferenţa, arătând mai bine cât de priceput este un bancher sau altul şi cât de curată este o bancă sau alta. BCR se luptă cu pierderile, BRD ar putea plonja pe un trend similar şi prea puţine instituţii de credit se pot lăuda că au traversat criza în picioare, industria fiind prea ocupată cu propria restructurare întârziată pentru a se uita ce mai poate salva din economie. 2013 va fi probabil cel mai greu an pentru piaţa bancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO