Top MBA

Ce isi propun scolile de business? Sa formeze lideri, nu manageri cu diploma

 Ce isi propun scolile de business? Sa formeze lideri, nu manageri cu diploma

Claudiu Horia Tuhut, director canale alternative, Alpha Bank, absolvent al CU Seattle: Cred ca cel mai mare castig a fost faptul ca am putut aplica multe dintre cunostintele acumulate chiar imediat, in organizatia in care lucrez. in plus, poate ca cel mai mare cAstig este ca am devenit mult mai sigur pe deciziile pe care le iau acum, datorita dezvoltarii abilitatii de a lua decizii rapide si corecte pe parcursul celor doi ani dificili de studiu.

23.03.2009, 22:13 152

Cei mai buni manageri din lume nu se bazeaza numai pe studii si analize de piata, ci iau pulsul companiilor pe care le conduc “la prima mana”. Oricat de tehnic si de bine pregatit profesional ar fi un manager, daca nu stie cum sa vorbeasca, sa formuleze si sa exprime clar idei, sa transmita informatii coerente, nu va fi foarte bine privit de angajati si partenerii de afaceri.

Raspunsurile absolventilor au vizat masura in care si-au imbunatatit abilitatile “soft”, de comunciare si relationare , precum si masura in care urmarea programului a crescut increderea managerilor in fortele proprii.
Marile scoli de afaceri din lume insista tot mai mult pe dezvoltarea abilitatilor “soft” ale studentilor, in detrimentul celor tehnice, iar ideea ca un manager caruia ii lipsesc abilitatile de leadership nu va face niciodata performanta maxima capata tot mai multa greutate.
Acest lucru pentru ca atitudinea oamenilor care conduc echipe intr-o companie reprezinta principalul indicator al sanatatii acesteia.
Dezvoltarea abilitatilor de comunicare, de relationare, dobandirea increderii in fortele proprii sunt elemente la fel de importante in viata unui manager ca si cunoasterea contextului de business si a instrumentelor de dezvoltare a unei afaceri.
in momentul finalizarii programului, cei mai multi dintre manageri au enumerat printre principalele beneficii schimbarea de viziune si de atitudine, precum si o mai buna intelegere a importantei dezvoltarii abilitatilor soft.
Mai mult decat atat, multi dintre absolventi apreciaza contextul competitiv in care ii plaseaza programele de master si care ii ajuta sa aiba mai multa incredere in ei dupa absolvire.
Pe primul loc in clasamentul in functie de imbunatatirea abilitatilor personale se afla un program de MBA - City University of Seattle, urmat de un EMBA - CEU Business School si un MBA - RomAno-Canadian.
Dupa un an sau doi de studiu, managerii ies de pe bancile scolii mai increzatori in fortele proprii, mai pregatiti sa negocieze cu partenerii, cu sefii sau cu propriii angajati. De asemenea, multi dintre ei pornesc afaceri pe cont propriu, isi schimba jobul sau sunt promovati.
Un alt element la care ajuta un program de MBA sau EMBA este imbunatatirea abilitatilor de comunicare in limba engleza, dat fiind ca majoritatea programelor se desfasoara in engleza.
in plus, de multe ori, un manager care abia a preluat functia va avea tendinta sa acorde o atentie preferentiala departamentului sau functiei din care provine.
Programele de instruire manageriala, printre altele, ofera managerilor posibilitatea de a avea o viziune de ansamblu asupra businessului, astfel ca la finalul programului acestia inteleg mai bine importanta fiecarui departament si a fiecarei structuri din organizatie.
Specialistii sunt de parere ca, desi nu se ridica la inaltimea managerilor din vestul Europei in ceea ce priveste abilitatile tehnice si experienta profesionala, managerii romAni stau bine la capitolul creativitate, fiind, in acelasi timp, si foarte motivati de bani. 
Pe de alta parte, managerilor romAni li se reproseaza faptul ca nu stiu sa puna valoare mai mare pe opiniile indivizilor sau ale echipelor, in loc sa spuna pur si simplu ce ar trebui facut.
Programele de MBA si EMBA presupun un efort sustinut de munca in echipa, astfel incAt managerii incep sa valorizeze cu mai mare atentie opiniile individuale ale colegilor si devin mai atenti la feedback, fie ca este pozitiv sau negativ.

City University of Seattle (CityU), SUA
  • Nume program: MBA
  • Institutia: City University of Seattle (CityU), SUA, in parteneriat cu IntercollegeIBS Romania, membra a grupului University of Nicosia
  • Director program: Gabriela Hartescu
  • Data aparitiei: 1999
  • Specializare: management financiar, marketing
  • Cost: 9.000 de euro
  • Durata: 18 luni
  • Acreditari: IACBE, NWCCU
  • Forma de derulare a programului: mixt (invatamAnt la clasa si invatamAnt la distanta)
  • Limba de desfasurare a programului: engleza
  • Cerinte inscriere: diploma de licenta, cunostinte de limba engleza (ACCUPLACER sau TOEFL)
  • Varsta medie: 32 de ani
  • Numar absolventi in 2008: 39
  • Numar locuri disponibile in 2009: 40 - 60
  • Ponderea studentilor din provincie in randul absolventilor: 2,5%
  • Ponderea femeilor in randul absolventilor: 60%
  • Calatorii de studiu in strainatate: Nu
  • Burse: Nu
  • Numar total absolventi: 209
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO