Top MBA

Cei mai multi absolventi de MBA in servicii financiare

23.03.2009, 22:33 83

Cei mai multi absolventi ai programelor de MBA sau EMBA lucreaza in domeniul serviciilor financiare. La polul opus se situeaza domenii ca sectorul imobiliar, constructii sau auto, unde numarul angajatilor care au in CV o diploma de MBA sau EMBA este, in general, mai redus.

Desi un MBA “da bine” intr-un CV, companiile locale nu se inghesuie sa recruteze absolventi, ci prefera mai degraba sa-si trimita propriii angajati la astfel de cursuri.
”Investim in dezvoltarea profesionala a oamenilor nostri, programele de tip MBA fiind una dintre masurile pe care le luam in considerare. La baza alegerii unui astfel de program stau intotdeauna considerente de natura profesionala, respectiv valoarea-adaugata si aplicabilitatea acestuia (programului de MBA - n.r.) in cadrul jobului”, spune Patricia Andrei, HR manager ING Wholesale Banking, divizia de corporate banking a ING.
Andrei precizeaza faptul ca recrutarea absolventilor de MBA sau EMBA nu a fost si nu este un obiectiv in sine pentru ING Bank. Acest lucru nu inseamna insa ca organizatia nu apreciaza valoarea unui astfel de program. Cu toate acestea, nu il considera un criteriu in selectia unui candidat de valoare. “Pentru noi, valoarea unui candidat este data mai degraba de potentialul sau si de compatibilitatea sa la cultura noastra organizationala”, spune Andrei.
La fel gandesc cei mai multi dintre angajatorii de pe piata locala, fapt ce face dificila evaluarea rezultatelor unui program de instruire manageriala. Reprezentantii scolilor de afaceri insa sunt de parere ca angajatorii se uita cu atentie la diploma.
“Aproape ca nu exista pozitie manageriala pentru care cerintele sa nu includa diploma MBA sau Executive MBA, functie de nivelul de management cautat”, spune Bianca Ioan, director de marketing in cadrul {colii de Afaceri RomAno-Americane Asebuss.
In cazul programului de MBA, oferit de IntercollegeIBS, institutie partenera a City University of Seattle, cei mai multi absolventi provin din domeniul financiar. Gabriela HArtescu, deputy director al IntercollegeIBS, adauga ca, de asemenea, in industria farmaceutica sunt foarte multi absolventi de MBA. In general, multinationalele si institutiile financiar-bancare apreciaza un absolvent MBA, intrucat le sunt garantate un anumit nivel de cunostinte manageriale si o anumita atitudine in luarea deciziilor si abordarea problemelor.
Obiectivele de cariera ale celor ce urmeaza un program Executive MBA tin, de regula, de obtinerea unui post de conducere la nivel de top in cadrul companiilor romanesti sau multinationale, relationarea cu alti participanti la curs, directori in diferite domenii de activitate sau deschiderea unor afaceri proprii. Potrivit statisticilor Asebuss, 20% dintre absolventi au propriile afaceri la unu - trei ani dupa terminarea programului, fata de 5-7% la inrolare.
“Remarcam in ultimii trei ani o crestere a numarului de studenti din zona financiar-bancara, IT&C si farma”, spune Adriana Dutescu, director al MBA-ului Romano-Canadian.
 
Domeniile cu cei mai multi absolventi de MBA
  • Servicii financiare
  • Productie
  • Consultanta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO