Topurile ZF

Topul investitorilor straini in februarie

Topul investitorilor straini in februarie
30.03.2009, 00:00 116

Clasamentul celor mai mari 10 investitii realizate in februarie este dominat de sectorul financiar, sapte institutii straine din acest domeniu operand majorari de capital de circa 177 de milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Suma reprezinta aproape 40% din totalul investitiilor realizate in februarie care s-au ridicat la 446 de milioane de euro. Aceasta valoare este cu aproape 35% mai mica decat cea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut. De asemenea, pe ansamblul primelor doua luni ale anului, investitiile straine ca aport de capital s-au ridicat la 959 de milioane de euro, cu circa 26% sub nivelul din aceeasi perioada din 2008.
Cea mai mare majorare de capital operata in domeniul financiar-bancar apartine Bancii Romanesti, membra a grupului National Bank of Greece. Grupul NBG, unul dintre jucatorii de top in sectorul financiar elen, a adus in februarie la capitalul filialei locale 43,5 mil. euro.
Locurile urmatoare in clasamentul celor mai mari investitii straine din sectorul financiar - bancar sunt ocupate de Unita Vienna Insurance Group, care a primit un aport de capital de aproape 42 de milioane de euro, Banca Millenium - unde portughezii au adus aproape 34 mil. euro, si BT Asigurari Transilvania care a primit o injectie de capital de 21,6 milioane de euro de la actionarul sau majoritar, grupul francez Groupama. Fonduri semnificative au mai primit si Asiban - 20,1 milioane de euro, precum si Romstal Leasing IFN - 16,1 milioane de euro.
Cea mai mare investitie straina realizata in februarie apartine insa rusilor de la TMK care au adus la producatorul de tevi Artrom Slatina peste 57 de milioane de euro pentru majorarea de capital al companiei.
Sumele atrase din majorare sunt destinate in principal acoperirii datoriilor societatii.
Investitii semnificative au realizat si doua companii din industria componentelor auto, producatorul de anvelope Pirelli Tyres Romania beneficiind de un aport de 46,7 milioane de euro de la Pirelli Tyre Holland, in timp ce Delphi Packard Romania a primit peste 32 de milioane de euro de la actionarul sau majoritar.
Datele ONRC arata ca in luna februarie au fost infiintate 687 de companii noi cu participare straina la capitalul social subscris, fata de 1.200 inmatriculate in aceeasi luna a anului trecut. Cele mai multe din acestea, respectiv 36,4%, au ca obiect de activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor.
Zonele Bucuresti - Ilfov si Nord - Vest au inregistrat cele mai multe inmatriculari de firme noi, cu 276, respectiv 111 companii, iar cei mai activi investitori au fost in februarie cei italieni, care au infiintat 146 de companii.
Pe ansamblul lunii, investitorii straini au operat majorari de capital de peste 539 de milioane de euro, dar in acelasi timp au fost radiate companii cu un capital social de 11,4 milioane de euro si s-au facut mentiuni de cesiune de capital de 83 de milioane de euro.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Potrivit datelor BNR, investitiile straine directe au insumat in luna ianuarie 912 milioane de euro, in crestere cu 51,2% fata de nivelul inregistrat in luna corespunzatoare din 2008, de 603 mil. euro.
Guvernatorul BNR a declarat zilele trecute ca investitiile straine directe se vor injumatati in acest an, la 4-4,5 mld. euro, comparativ cu un nivel de circa 8 mld. euro in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO