UE

Micii fermieri renunta la subventia UE

24.04.2007, 18:54 18

Pentru a primi subventia europeana, de circa 50 de euro pe hectar, fermierii trebuie sa respecte conditiile de bune practici agricole si de mediu (Good Agricultural and Environment Conditions - GAEC), respectiv un set de 11 reguli minimale de intretinere a solului. Una dintre reguli urmareste evitarea eroziunii, prin acoperirea terenurilor cu culturi de toamna, in timpul iernii si/sau lasarea pamantului nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
O parte dintre fermierii programati pentru depunerea cererilor - cei care detin suprafete reduse de teren - renunta sa solicite plata, intrucat cheltuielile pentru respectarea conditiilor impuse depasesc valoarea subventiilor.
"Pentru o suprafata atat de mica, (fermierii, n.r.) nu se mai duc sa depuna cererea. Costurile de respectare a conditiilor sunt prea ridicate. De la doua hectare in sus fermierii vin si depun cereri, sunt mai interesati, dar pentru cei care fac agricultura de subzistenta este mai greu sa intre in acest sistem", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
Respectarea conditiilor de ingrijire a solului nu este insa singurul motiv pentru care fermierii renunta la subventia UE, apreciaza presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Stefan Nicolae.
"Nici nu pot fi numiti fermieri cei care au unul-doua hectare. Sunt tarani care fac agricultura pentru consum propriu, de subzistenta. Conditiile sunt dure pentru ei, intrucat impactul este mare, este brusc, nefiind pregatit din anii anteriori. Deschiderea contului bancar este iarasi o problema, in conditiile in care ei locuiesc la tara si nu au nicio banca prin apropiere", a spus Nicolae.
El a aratat ca circa patru milioane de fermieri detin suprafete de pana la doua hectare, insumand circa 60% din suprafata agricola totala a Romaniei, si a intocmit deja o lista cu probleme, pe care o va prezenta ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO