ZF 15 ani

ZF Bankers 13: Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România - VIDEO

Autor: Alexandru Matei

17.10.2013, 17:20 222

Cele mai importante declaraţii făcute la ZF Bankers 13 de către Steven van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România:

Până să înceapă criza nu s-au văzut diferenţele dintre bănci. Criza ne-a arătat că au fost bănci care, deşi înainte arătau la fel, aveau profita­bili­ta­te similară, de fapt erau diferite, în spate erau abor­dări diferite, aveau politici de creditare dife­rite, atitudine diferită faţă de creditele neperfor­mante şi alte aşteptări de la acţionari. Ce arăta uniform înainte de criză s-a dovedit a nu fi aşa.

Am ajuns la o fază în care am realizat că pe­rioa­da de criză nu trece repede. S-a ajuns în punctul în care e clar că trebuie luate măsuri, fiecare trebuie să adopte o strategie pe termen lung, nu mai este o reacţie pe termen scurt. Acum toţi trebuie să aibă o strategie pe termen lung. Avem o situaţie care este stabilă, gestiona­bilă, dar vrem mai mult.

Cererea de credite este slabă. A fost în pri­mul trimestru, dar mă aştept ca pe ansamblu să fie pe creştere. cererea depinde de încre­de­rea consu­matorului şi a oamenilor de business. Cineva care nu are încredere nu se îndatorează şi amână investiţiile. Dar cred că lucrurile se vor stabiliza.

Nu cred că ne putem aştepta la o schim­bare a metodologiei de calcul a creditelor neperfor­mante în acest moment, dar este un subiect pe care trebuie să-l ridicăm la finalul anului. Trebuie să implicăm şi auditorii.

În România sunt prea multe bănci, iar pe ter­men lung vom asista la o consolidare. Există două modele principale: bănci mari universale care nu trebuie să fie mai mult de patru şi bănci de nişă care pot fi mai multe. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Dacă ne uităm în Vest, câte bănci mari sunt?

Sigur, aveam un cost de creditare mare şi trebuie să existe un efort de reducerere a acestui cost. Sunt costuri care ţin de bănci, dar şi costuri siste­mice: cum se aplică legislaţia, insolvenţe, cât de uşor îşi pot recupera băncile creditele. Tre­buie să ne uităm la costurile sistemice. Evident că sistemul dă mai departe aceste costuri.

Grupul Raiffeisen România nu va vinde obligaţiuni luna aceasta pentru că banca are lichi­di­tăţi în acest moment. Emisiunea de bonduri nu se va întâmpla luna aceasta. Noi avem deja o lichi­ditate foarte bună şi nu este niciun motiv să fa­cem emisiune  acum când există câteva incerti­tu­dini. Era un instrument suplimentar, nu avem nevoie rapid de lichiditate. Aşteptăm  să obţinem şi o dobândă mai bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO