ZF 24

10 lucruri pe care nu le ştiai despre Ziua Independenţei SUA

10 lucruri pe care nu le ştiai despre Ziua...

Autor: Octavian Calei

04.07.2012, 16:43 979

Legenda naşterii naţiunii americane are doar 236 de ani. Însă într-o perioadă atât de scurtă au apărut o serie de mituri în jurul acestei zile, legende care în oricare alte civilizaţii le-ar fi trebuit secole ca să se dezvolte.

Iată 10 adevăruri pe care nu le ştiai despre 4 iulie, ziua independenţei Americii, notează TheFw.com:

America nu şi-a declarat independenţa pe 4 iulie

Se crede că primul Congres Continental al Americii a declarat independenţa faţă de monarhia britanică pe 4 iulie 1776. Dar votul oficial a avut loc cu două zile înainte, Declaraţia fiind publicată în ziare pe 4 iulie.

Declaraţia de Independenţă nu a fost semnată în totalitate pe 4 iulie

Legenda americană spune că atunci când votul a fost oficiat, toţi delegaţii au semnat Declaraţia în aceeaşi zi, moment ilustrat adesea în picturile populare. Însă în realitate, a trecut o lună de zile până au semnat toţi reprezentanţii documentul. Singura persoană care semnase Declaraţia pe 4 iulie a fost John Hancock.

John Adams credea că 2 iulie va fi Ziua Independenţei Americii

Unul dintre semnatarii Declaraţiei şi viitor preşedinte a scris o serie de scrisori memorabile soţiei sale Abigail în care descrie cu amănuntul evenimentele ce au constituit întemeierea naţiunii. Într-una dintre aceste scrisori, Adams scria „2 iulie 1776 va fi cea mai memorabilă zi din istoria Americii”.

Thomas Jefferson şi John Adams au murit amândoi pe 4 iulie

Dacă data publicării Declaraţiei de Independenţă a creat impresia că 4 iulie este ziua oficială a independenţei Americii, moartea celor doi fondatori ai declaraţiei în această zi a marcat în istorie Ziua Independenţei, 4 iulie. Preşedinţii SUA Thomas Jefferson şi John Adams au decedat amândoi pe 4 iulie, în acelaşi an 1826, la o diferenţă de cinci ore.

4 iulie era sărbătorită la început cu mult verde, nu cu roşu, alb şi albastru

Celebrarea zilelor de 4 iulie are loc în ultimii ani cu artificii, haine şi ornamente roşii, albe şi albastre. Primele sărbători ale independenţei foloseau culoarea verde în toate decoraţiile.

Nimeni nu ştie cine a inventat hot-dogs

Nici o Zi a Independenţei în America nu poate fi sărbătorită cum se cade fără un ospăţ cu bucate tradiţionale. Puţine feluri de mâncare se pot mândri cu o notorietate aşa cum o fac „hot-dogii”, ce au devenit tradiţionali. Însă originea hot-dogului este necunoscută. Un caricaturist de la New York Evening Journal susţine că la începutul secolului XX un vânzător a inventat pe loc acest sandviş la un meci al New York Giants şi l-a numit „red hots”. Când caricaturistul de la ziar a desenat momentul ilustrând un câine teckel într-o chiflă, el a botezat produsul „hot-dog” fiindcă nu ştia cum se scrie „dachshund” (numele german al rasei). Un alt istoric susţine că un vânzător din New Jersey a dat denumirea la cârnaţii lui „hot-dogs”.

Plăcinta cu mere nu-şi are originea în America

Plăcinta cu mere a devenit o emblemă a oricărei sărbători americane. Există chiar şi o expresie împământenita „american precum plăcinta cu mere”. Adevărul este că plăcinta cu mere exista şi în alte culturi, cu mult timp înainte ca SUA să apară pe harta lumii.

Mai mulţi bucătari susţin că au inventat hamburgerul

Hamburgerul este un produs 100% american dar sunt mulţi cei care susţin că au inventat această gustare tradiţională de 4 iulie. Louis Lassen din New Haven, CT deţine titlul de prima persoană care a servit primul sandviş cu carne de vită când un client grăbit avea nevoie de o gustare caldă şi consistentă. Charles Nagreen din Seymour, Wisconsin deţine şi el oficial titlul de prima persoană care a vândut un hamburger la un târg local când el a tăiat pe jumătate chiftelele şi le-a pus între două felii de pâine. Aceştia sunt numai doi dintre mulţi alţii care susţin că au inventat hamburgerul.

Piesa „God Bless America” a fost respinsă de compozitorul ei, Irving Berlin, timp de 20 de ani

Faimosul compozitor american Irving Berlin a dăruit naţiunii sale adoptive unul dintre cele mai grozave şi emblematice cântece, „God Bless America” însă nu a văzut lumina zilei decât după 20 de ani după ce a compus-o deoarece nu i se părea demnă de a fi auzită. Piesa a fost scoasă din arhiva compozitorului la cererea lui Kate Smith care a vrut să cânte la radio o piesă patriotică atunci când a izbucnit războiul în Europa.

Steagul SUA a fost desenat de un elev de liceu

Un elev de liceu, Robert G. Heft din Lancaster, Ohio a avut ca temă confecţionarea unui steag naţional pentru America care să recunoască afilierea statelor Alaska şi Hawaii. El a adăugat încă două stele şi a ţesut modelul bine cunoscut astăzi. Profesorul său i-a dat o notă mică pentru lucrarea sa dar el a trimis modelul preşedintelui Dwight D. Eisenhower pentru a-i cere părerea. Eisenhower a ales modelul ca drapel oficial şi a fost introdus în 1960. Profesorul elevului i-a schimbat nota cu un 10.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO