Eveniment

4 mld. euro, investitii pentru managementul deseurilor

26.06.2007, 17:36 21

Pana in 2017 Romania trebuie sa faca investitii de circa 4 miliarde de euro pentru managementul deseurilor, Ministerul Mediului mizand in principal pe sectorul privat.
Principalele domenii care necesita investitii urgente pentru alinierea la standardele cerute de Uniunea Europeana sunt constructia de gropi ecologice de depozitare a deseurilor, colectarea selectiva si reciclarea deseurilor.
"Pentru inceput este nevoie de bani publici in alinierea la standardele europene a managementului deseurilor din Romania. Dezvoltarea acestui sector va putea fi mult mai bine gestionata insa cu ajutorul investitorilor privati", a declarat Attila Korodi, ministrul mediului.
Conform Programului Operational Sectorial, dezvoltarea managementului integrat al deseurilor va beneficia de circa 1,16 miliarde de euro in perioada 2007-2013, din care 934 de milioane de euro vor fi obtinuti prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), restul fiind contributia bugetului de stat.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le are Romania in acest moment este cea legata de depozitarea deseurilor in gropi de gunoi care nu sunt ecologice. In momentul de fata, din cele 243 de depozite pentru deseuri municipale care operau la inceputul anului, numai 20 erau conforme cerintelor UE, restul de 223 fiind nevoite sa-si sisteze activitatea pana in 2017. Pana atunci, Romania s-a angajat sa exploateze la nivel national maximum 65 de centre ecologice de depozitare a deseurilor.
"La ora actuala se depoziteaza fara o selectie premergatoare a deseurilor, ceea ce duce la diverse probleme legate de calitatea solului sau a aerului. Trebuie sa incurajam investitorii privati sa investeasca atat in colectarea selectiva, cat si in centre de reciclare sau de incinerare. Trebuie sa stimulam mediul privat", a spus Korodi.
El a explicat ca dezvoltarea pietei de colectare selectiva va aduce doua mari beneficii. Primul este ca va scadea cantitatea de deseuri ce vor necesita depozitarea in gropi de gunoi, iar al doilea este dezvoltarea pietei de reciclare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO