ZF 24

Activitatea de audit va fi supravegheata de BNR, CNVM si CSA

16.01.2008, 17:22 28

Romania trebuie sa finalizeze, pana in luna iunie, legislatia privind auditul statutar si sa infiinteze Consiliul pentru supravegherea publica a activitatii de audit, din care vor face parte si reprezentanti ai BNR si CNVM, a declarat vicepresedintele Camerei Auditorilor Financiari, Maria Manolescu.

Proiectul de lege privind auditul statutar si infiintarea Consiliului pentru supravegherea publica a activitatii de audit statutar se afla in dezbatere publica si trebuie sa fie aprobat pana in iunie, deoarece expira perioada de doi ani in care trebuie Romania trebuie sa implementeze directiva europeana in domeniu, a afirmat Manolescu, astazi.

Ea a precizat ca, in prezent, se primesc observatii si a estimat ca forma finala a proiectului ar putea fi inaintata pentru aprobare la jumatatea lunii februarie.

Din Consiliul pentru supravegherea publica a activitatii de audit vor mai face parte, pe langa reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), si membrii ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Camerei Auditorilor Financiari din Romania si ai Corpului Expertilor Contabili si ai Contabililor Autorizati.

Auditul statutar presupune auditarea situatiilor financiare anuale, individuale sau consolidate, si este efectuat de catre auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Consiliul de supraveghere va avea printre atributii transmiterea de informari si raspunsuri la solicitarile Comisiei Europene in ceea ce priveste profesia de audit statutar si supravegherea publica la nivel national a activitatii de audit statutar, conform proiectului de lege.

Totodata, Consiliul trebuie sa monitorizeze si sa coordoneze procesul de aplicare a Standardelor Internationale de Audit in Romania, precum si sa promoveze cresterea increderii publice in activitatea de audit al situatiilor financiare.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO