Burse - Fonduri mutuale

Adamescu a obtinut anul trecut 19,3 mil. euro din chirii la Unirea Shopping Center

Adamescu a obtinut anul trecut 19,3 mil. euro din chirii la Unirea Shopping Center

Dan Adamescu

27.06.2008, 19:43 20

Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), compania care controleaza magazinul cu acelasi nume din centrul Bucurestiului, a obtinut anul trecut venituri din chirii de 64,4 milioane de lei (19,3 milioane de euro), in crestere cu 15% fata de anul precedent.
La aceste venituri din chirii, valoarea centrului comercial Unirea ar putea fi estimata intre 270 si 300 de milioane de euro, luand in calcul un randament mediu din chirii de 6,5-7%, conform analistilor de pe piata imobiliara.
Pe Bursa, compania este evaluata la circa 100 mil. euro, insa actiunile sunt destul de putin lichide, ceea ce impiedica o evaluare justa a acesteia. Ultimele tranzactii semnificative cu titlurile Unirea s-au realizat in ultimele doua zile la pretul de 120 de lei/actiune.
Compania este controlata de sotii Dan si Carmen Adamescu, prin intermediul firmei Nova Trade, care detine 71,8% din actiunile Unirea, participatie evaluata la peste 70 de milioane de euro. Dan Adamescu detinea la sfarsitul anului trecut si 100.000 de actiuni in nume propriu, evaluate la 3,5 milioane de euro.
Familia Adamescu si-a propus sa investeasca, in urmatorii trei ani, peste 100 de milioane de euro in companie, o parte importanta a investitiilor fiind destinate dublarii suprafetei centrului comercial din Bucuresti la 80.000 de metri patrati.
Suprafata inchiriata a centrului comercial Unirea pentru spatii comerciale si depozite era la sfarsitul anului trecut de aproape 40.000 mp, la un numar de 274 de magazine, potrivit raportului anual al companiei. Din aceste date rezulta o valoare medie a chiriei de 40 de euro pe metrul patrat lunar.
In total, Unirea Shopping Center dispune de peste 42.700 de metri patrati de spatii comerciale, depozite si birouri, din care 5.800 de metri patrati reprezinta spatiile de recreere si restaurantele de la ultimul etaj al cladirii, care au fost puse in functiune incepand de la jumatatea anului trecut.
Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers, chiria medie lunara in centrele comerciale din Bucuresti a fost anul trecut de 24-27 de euro pe metrul patrat pe luna, in scadere cu 4% fata de nivelul din 2005. Potrivit aceleiasi surse, desi chiriile din centrele comerciale din Romania sunt mai mari decat la nivel regional, nivelurile actuale se vor mentine in urmatorii doi pana la 5 ani.
Veniturile din chirii au reprezentat circa 90% din cifra de afaceri a Unirea Shopping Center in 2007, care s-a ridicat la 71,1 milioane de lei (21,3 milioane de euro), cu 10,5% mai mare fata de anul precedent. In ciuda majorarii afacerilor, profitul net al companiei s-a redus cu 77%, la 1,78 milioane de lei (533.000 de euro). Compania isi bugetase pe anul trecut un profit de peste 10 milioane de lei.
Scaderea profitului a fost determinata in principal de pierderile financiare de 10,4 milioane de lei (3,1 milioane de euro), care au provenit in cea mai mare parte din diferente de curs negative rezultate din reevaluarea imprumuturilor.
"Aceste cheltuieli cu diferentele de curs valutar au fost principala cauza ce a dus la nerealizarea profitului brut planificat", sustin reprezentantii Unirea Shopping Center.
Compania avea la sfarsitul anului trecut datorii de peste 82 de milioane de lei (22,5 mil. euro) la institutii de credit, potrivit raportului anual.
Unirea Shopping Center mai detine un centru comercial la Brasov, deschis in primul trimestru al acestui an, in care a investit circa 35 de milioane de euro. Magazinul din Brasov este construit pe cinci niveluri, subsol, parter si trei etaje, si are o suprafata utila de 29.000 de metri patrati, dintre care 18.000 de metri patrati reprezinta suprafata inchiriabila. De asemenea, compania mai detine si parcajul suprateran din spatele magazinului Unirea, evaluat la circa 26 de milioane de euro, care a fost introdus recent in capitalul social.
Compania a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 21,24 mil. lei (5,75 mil. euro), in crestere cu 26% fata de trimestrul I 2007. Profitul net a crescut cu 52%, la 4,24 mil. lei (1,15 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO