ZF 24

Adrian Vasilescu, BNR: O îndreptare absolut necesară

Foto Cristina Nichituş
02.07.2013, 21:18 349

Duminică a plouat torenţial. Toată ziua. O ploaie rea, pentru că a invadat străzi şi case, provocând suferinţe umane şi pagube materiale. Participând, duminică seara, la o dezbatere TV, am acceptat parţial concluziile colegilor de platou, care se conjugau într-o notă pesimistă ce trecea dincolo de dezastrul produs de puhoaie în numeroase localităţi din ţară, inclusiv în oraşe. Ploaia face prăpăd şi în agricultură, suna una dintre concluzii, ceea ce va determina scumpirea alimentelor şi o inflaţie mare. Am subliniat, făcând apel la logica economică, imposibilitatea de a ne confrunta, în acest an, cu o inflaţie mare. De altfel, toate calculele indică, pentru a doua parte a anului, o tendinţă de dezinflaţie. Şi am repetat ceea ce am tot spus, poate chiar plictisindu-i pe cei care m-au ascultat, că nu au cum să se scumpească toate alimentele; dar că s-ar putea să avem parte de noi scumpiri excesive ale câtorva produse, care să strice media generală a inflaţiei la mărfurile alimentare. Am admis, în acest sens, că „îmi este teamă de scumpirea pâinii, cu o pondere foarte mare în coşul de consum, din cauza ploii ce ar putea să compromită cultură de grâu“.

Greşeam însă. Îmi amintisem o experienţă personală, trăită în prima vacanţă studenţească la Facultatea de Drept, în ceea ce numeam atunci „practica agricolă“. Noi, cei de la Drept, eram repartizaţi la un IAS din Bărăgan, unde participam la muncile agricole. Plouase la început de iulie, plouase zdravăn, fapt ce întârziase recoltatul grâului şi înjumătăţise producţia la hectar. Mi-am imaginat că şi acum se va întâmpla la fel. În ziua următoare, interesându-mă totuşi la Ministerul Agriculturii, am aflat că lucrurile au acum un cu totul alt curs. În primul rând, vara a început în mai, au fost călduri de 30 de grade, aşa că o bună parte din grâu era deja recoltat duminică. Apoi, faptul că nu mai plouă şi e din nou cald, chiar dacă temperaturile nu mai sunt tot atât de mari, facilitează reluarea recoltatului fără pierderi. Şi, în sfârşit, ploaia a fost bună pentru porumb, care „a legat“, în acelaşi timp înviorând culturile de zarzavaturi.

Ei bine, dacă natura nu ne va supune şi la alte încercări în această vară, avem toate şansele să vedem, în loc de scumpiri, cum se vor reduce preţurile la multe alimente. Şi o accelerare a dezinflaţiei.

Sigur, în societatea noastră frica de inflaţie continuă să fie puternică. O stare ce este de înţeles. Au trecut doar mai bine de două decenii de când pierdem bani la ruleta inflaţiei. În tot acest timp, inflaţia s-a jucat cu noi, urcând şi coborând de la o lună la alta, de la un an la altul, alergând cu deosebire pe cai mari. Acum, în 2013 şi în anii ce vor urma, poate că nota de plată pentru accelerarea reformelor va fi mai dură decât în anii anteriori. Un lucru este însă cert: inflaţia va fi mai mică. Dacă se va situa în jur de 3,2 la sută, vom vedea chiar creşterea preţurilor reintrând în coridorul de ţintire. Dar după mai bine de 20 de ani de la punerea în mişcare a aspiratorului inflaţionist, care „a strâns“ banii în plus aflaţi la populaţie şi în economie, echilibrul între cerere (cea solvabilă) şi ofertă nu s-a produs. Desigur, din cauza încetinirii reformelor reale. Până în prezent, nici structural şi nici calitativ piaţa de consum nu asigură oferta care să corespundă nevoilor populaţiei. Şi, mai cu seamă, suntem încă departe de o piaţă normală. Pe piaţă, consumatorii plătesc muzica iar marii producători – îndeosebi cei din cercul monopolului, sprijiniţi de legi care încă se aplică strâmb, de legi care încă nu se aplică deloc şi de greutatea cu care societatea noastră se restructurează – aleg regina balului.

Teama de inflaţie este aşadar firească. Totuşi, ploaia de duminică nu va schimba tendinţa de dezinflaţie din acest an. Dimpotrivă, s-ar putea să aducă un plus de dezinflaţie. Din păcate, în faţa ecranelor pe care se derulau dramele unor oameni cu apa în casă societatea s-a gândit grabnic că ar putea să sufere un plus de inflaţie în acest an. Sub apăsarea acestui gând probabil că iar vor fi amânate măsurile care să înceapă măcar o rezolvare a problemelor pe care ni le aduc atât de desele inundaţii.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO