ZF 24

Alexandrion a trecut pe profit după trei ani de pierderi şi afacerile au revenit peste pragul de 100 de milioane de lei

Compania activează pe mai multe pieţe, printre care cea de brandy (cu marca Alexandrion), de whisky (cu brandurile de import Grant’s şi Glenfiddich) şi pe cea de vodcă cu brandul Alexander. Totodată, Alexandrion are în portofoliu şi alte băuturi spirtoase precum Kreskova sau Cava D’Oro.

Compania activează pe mai multe pieţe, printre care cea de brandy (cu marca Alexandrion), de whisky (cu brandurile de import Grant’s şi Glenfiddich) şi pe cea de vodcă cu brandul Alexander. Totodată, Alexandrion are în portofoliu şi alte băuturi spirtoase precum Kreskova sau Cava D’Oro.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.04.2014, 18:11 480

Alexandrion Grup România, cel mai mare producător local de băuturi spirtoase, a revenit anul trecut pe profit după trei ani în care a înregistrat pierderi şi a raportat un câştig de 5,7 mil. lei (circa 1,3 mil. euro) faţă de un minus de 21,6 mil. lei (4,8 mil. euro) în anul precedent.

Compania a fost fondată de omul de afaceri român de origine siriană Nawaf Salameh şi a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 101 mil. lei (aproape 23 mil. euro), cu 5% în plus faţă de nivelul înregistrat anterior, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

În ultimii ani, scăderea con­sumului de băuturi spirtoase şi-a pus amprenta pe toată piaţa, producătorii locali fiind cei mai afectaţi, în con­diţiile în care 95% din consum este acoperit de produse fabricate în România. După 2008, piaţa băuturilor spirtoase a pierdut circa 50 mil. euro în valoare, ajungând la un nivel de 750 mil. euro în 2012, conform datelor companiei de cercetare de piaţă IWSR. Nici Alexandrion Grup nu a fost ocolită de această scădere a pieţei. În 2008 compania avea o cifră de afaceri de 150 mil. lei şi peste 400 de angajaţi. Anul trecut însă, compania mai avea jumătate din efectivul de angajaţi înregistrat înainte de criză.

Grupul deţine o fabrică de băuturi spirtoase în judeţul Prahova şi a fost pus pe picioare în 1994 de Nawaf Salameh îm­pre­ună cu un partener grec.
 

Cum a luat naştere Alexandrion

Nawaf Salameh, cetăţean român de origine siriană, a venit prima dată în România în 1983 şi a fost student al Universi­tă­ţii de Medicină Carol Davila din Capitală, facultate pe care a terminat-o în 1991. După terminarea studiilor s-a hotărât să plece în Grecia pentru a face practică.

Grecia a fost şi locul unde a intrat în lumea afacerilor. A început cu vânzarea de dulciuri din Grecia spre Ucraina, România, fostele ţări din URSS, iar apoi, în 1994, împreună cu un partener grec, a pus bazele Alexandrion. După ce o perioadă au făcut importuri de băuturi în România, cei doi s-au hotărât să facă o fabrică de băuturi la nivel local. Ulteior, partenerul grec a renunţat la afacere şi Nawaf Sala­meh a rămas acţionar unic.

Primul brand lansat a fost Alexandri­on, prima sti­clă ie­şind de pe linia de producţie în martie 1997, iar după un an compania a scos pe piaţă şi Kreskova Vodka. Pe lângă afacerea cu bău­turi spirtoase, Nawaf Salameh mai deţine şi o fabrică de granit în judeţul Constanţa ope­rată de firma Sidera Stone şi 3.000 de hectare de teren în judeţul Constanţa, unde spune că este în discuţii pentru dezvoltarea unui proiect eolian, dar şi a unei livezi cu pomi fructiferi. Totodată, el mai are şi un business cu autoturisme în Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO