ZF 24

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

14.06.2013, 09:00 673

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor com­pen­satorii îngrijorează mediul de afa­ceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul fiscal creează un prece­dent periculos, afectând stabilitatea fiscală asu­mată de Guvern. Dacă pre­ve­derile or­donanţei ar urma să se aplice doar Au­torităţii de Supra­ve­ghere Fiscală (ASF), prevederile ordo­nanţei sunt de na­tură să încalce principiul neutralităţii şi echităţii fiscale prin impozitarea dife­renţiată a unor categorii de an­gajaţi, consideră Camera de Comerţ Ame­ricană în România (AmCham România).

„În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerţ Americană în România atrage atenţia asupra unor aspecte legate de opor­tunitatea şi conţinutul acestei ordo­nanţe. Articolul II al ordonanţei repre­zintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un pre­ce­dent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menţinerii cotei unice de impo­zitare de 16% atât în cazul impozitului pe profit, cât şi în cel al impozitului pe venit“, se arată într-un comunicat transmis de AmCham.

Guvernul a decis prin derogare de la Codul fiscal să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pen­tru veniturile reprezentând sala­rii/indemnizaţii/sume com­pensatorii acordate, în condiţiile legii cu oca­zia încetării contractului de muncă, raportului de ser­viciu sau mandatului an­ga­jaţilor cu funcţii de con­ducere sau persoa­nelor care sunt numite în cali­tate de membru „în con­silii de administraţie şi consilii de con­ducere“.

Premierul Ponta a prezentat mier­curi formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi la foşti membri de comisii care au format ASF, sugerând că ordonanţa a fost modificată după aprobarea de către Guvern, iar acei funcţionari care „se cred mai deştepţi decât Guvernul“ vor fi demişi.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO