ZF 24

AmCham Romania: Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxă pe investiţii. Lipsa de transparenţă generează impredictibilitate pentru investitori. Planurile de investiţii sunt momentan sistate-amânate

AmCham Romania: Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o...

Autor: Roxana Rosu

14.09.2023, 11:42 321

Camera de Comerţ Româno-Americană (AmCham Romania) atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri, a cărei introducere este discutată zilele acestea în spaţiul public, va avea un impact negativ asupra economiei româneşti, fiind de fapt o taxă pe investiţii pentru companii.

”Deşi companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere şi investiţii atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spaţiul public, lipsa de transparenţă şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiţii sunt momentan sistate-amânate.  Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potenţialul României de a atrage noi investiţii de amploare, cu valoare adăugată mare şi afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucţia Ucrainei”, se arată în comunicatul AmCham.

De asemenea, reprezentanţii companiilor americane sunt de părere că preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicţii trebuie să ţină cont şi de nivelul de digitalizare şi de capacitatea de colectare a administraţiei. În lipsa unei performanţe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurenţa neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

”Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislaţia actuală”.  

Pe lângă investiţii, o eventuală taxă pe cifra de afaceri va afecta grav şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire, dar şi start-up-urile, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.

”Nu în cele din urmă, deşi  conceptual este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei”, spun reprezentanţii AmCham.

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a ţintelor bugetare, echitate şi asigurarea unui climat investiţional predictibil, transparent şi competitiv.  


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO