ZF 24

Angajatii romani de 36-40 de ani vor prinde joburile bine platite din Vest ale baby-boomer-ilor iesiti la pensie

12.12.2008, 12:50 23

Angajatii romani de 36-40 de ani, foarte numerosi ca urmare boom-ului demografic din anii '67-'72 aparut ca urmare a interzicerii avorturilor, ar putea avea oprtunitati foarte bune de cariera in Occident in urmatoarea perioada, unde incep sa iasa la pensie angajatii nascuti in perioada '47-'50, afirma un studiu KMPG dat ieri publicitatii.

In Statele Unite si Europa de Vest in anii de dupa al doilea razboi mondial, adica '46-'55, s-au nascut mult mai multi copii decat inainte, iar valul acestora - baby-boom, urmeaza sa iasa la pensie din 2010 incolo, adica de la 60-65 de ani.

In Romania insa dupa razboi economia nu si-a revenit foare repede, iar perioada de baby-boom a aparut abia in anii '67 - '72, cand s-au nascut anual de doua ori mai multi copii decat in anii anteriori, adica asa numita generatie "a decreteilor".

Romanii din categoria de varsta 36-40 ani sunt acum cei mai numerosi in populatia romaneasca.

Un studiu realizat de compania KPMG International Convergenta Specializarilor Globale”, atrage atentia asupra problemelor cu care companiile din statele dezvoltate urmeaza sa se confrunte, pe masura ce generatia asa-numitilor „Baby Boomers“, nascuta in perioada imediat urmatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial, atinge varsta pensionarii

Dupa cum explica Madalina Racovitan, Senior Manager in cadrul Departamentului de Taxe si coordonatoare a practicii locale IES, “din punct de vedere demografic, Romania este foarte diferita de tarile din vestul Europei.

"Aici nu a avut loc aceeasi crestere a natalitatii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, deoarece sfarsitul anilor 1940 si anii 1950 au reprezentat o perioada foarte dificila pentru Romania, odata cu ocupatia sovietica si instalarea regimului totalitar. Cu toate acestea, rata natalitatii a crescut semnificativ dupa 1966, cand Nicolae Ceausescu a interzis avorturile si folosirea mijloacelor contraceptive si a ramas ridicata pana in anii 1980. De asemenea, in anii 1960 Romania nu a suferit aceleasi schimbari sociale ca in vestul Europei si, desi rata angajarii femeilor era ridicata, structurile familiale au ramas conservatoare pana in 1989.

Ca urmare a acestor factori, Romania nu se va confrunta cu aceeasi scadere a fortei de munca specializate care va afecta tarile occidentale incepand cu aproximativ 2010", a spus Racovitan.

Ea sustine ca tot mai multi romani din categoria personalului specializat si middle manageri, care deja au fost expusi, in firme multinationale sau in companii mari romanesti, la un mediu de lucru competitiv si practici de business internationale, vor avea acces la slujbe bine platite in Europa de Vest in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO