ZF 24

Angajatul UBS care a dus la caderea secretului bancar elvetian ar putea primi 30% din tot ce recupereaza fiscul american

Angajatul UBS care a dus la caderea secretului bancar elvetian ar putea primi 30% din tot ce recupereaza fiscul american
19.08.2009, 17:33 28

In martie 2006, un angajat american al UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a trimis o scrisoare confidentiala unui executiv de top pentru a anunta evaziunea fiscala la care participau angajatii bancii.

"Doresc sa invoc drepturile mele, conform Protectiei angajatilor UBS care trag un semnal". Astfel si-a inceput Bradley C. Birkenfeld prima lovitura pe care a dat-o secretului bancar elvetian, care se va incheia cu tradarea conturilor a peste 4.000 de clienti americani care au incercat sa evite plata taxelor si impozitelor conform legislatiei americane, scrie Washington Post.

Vazand ca nu are nicio sansa sa schimbe lucrurile din interior, Birkenfeld, in varsta de 44 de ani, fiul unui medic din statul Massachusetts, a demisionat in 2006 si a apelat in 2007 la autoritatile americane oferind informatii legate de comportamentul bancii.

Birkenfeld, care a pledat vinovat pentru acuzatiile penale legate de participarea la operatiunile UBS de evaziune fiscala, urmeaza sa isi afle sentinta vineri, pentru participarea acestuia la gasirea dovezilor procurorii cerand insa ca pedeapsa sa se reduca la jumatate (pedeapsa maxima fiind de 5 ani de inchisoare).

Invocand drept motive asistenta pe care acesta a oferit-o autoritatilor americane si argumentand ca condamnarea la inchisoare ar putea descuraja alti potentiali informatori, avocatii lui Birkenfeld au cerut ca inchisoarea sa se faca prin detentia la resedinta.

Decizia lui Birkenfeld de a contacta autoritatile americane pare sa ii aduca insa acestuia beneficii nebanuite. Astfel, conform reglementarilor Fiscului american, cei care tradeaza cetatenii americani care incearca sa evite taxele si impozitele ar putea primi 30% din banii pe care Fiscul ii recupereaza.

Cel mai mare client al lui Birkensfeld, un mogul imobiliar din statul California, a fost nevoit sa recunoasca ca a evitat plata taxelor si impozitelor, convenind in octombrie 2007 sa plateasca Fiscului american 52 milioane dolari, taxe neplatite. Nu se stie daca Birkenfeld a participat la o astfel de condamnare, dar, in cazul in care acesta nu este condamnat la inchisoare, el ar primi aproape 2 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO