ZF 24

ARACIS contesta topul integritatii universitatilor romanesti

16.04.2009, 14:36 99

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior(ARACIS) acuza de inconsistenta metodologica si de discriminare Coalitia pentru Universitati Curate, care a realizat topul integritatii universitatilor romanesti.

ARACIS sustine ca in realizarea clasamentului nu au fost incluse univesitatile particulare acreditate, ci doar cele de stat, ceea ce a dus la elemente negative in raportul de cercetare. Conform legii, institutiile de invatamant superior de stat, cat si cele particulare acreditate acorda diplome cu valoare academica profesionala nediferentiata.

Organismul care a efectuat studiul, Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) - format din 13 institutii academice care se ocupa cu cercetarea in domeniul educational - a motivat in momentul lansarii topului ca au ales sa evalueze doar universitatile de stat pentru ca folosesc bani publici, ceea ce le confera obligativitatea de a pune la dispozitie cercetatorilor toate informatiile solicitate.

In functie de rezultatele obtinute in urma cercetarii, 42 de universitati de stat prezente in clasament au fost grupate in sase categorii, delimitate prin numarul de stele obtinute. Astfel, o universitate de cinci stele este considerata corecta si transparenta din punct de vedere administrativ, are un management eficient si un site actualizat la zi. De asemenea, performantele academice sunt recunoscute la nivel international, iar universitatea nu a pierdut procese legate de corectitudine. In urma analizei, s-a constat ca nicio universitate din Romania nu intruneste aceste criterii.

Cele trei universitati romanesti care au obtinut patru stele sunt Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, “Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca si “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, care intrunesc aproape toate criteriile de transparenta si corectitudine, deficiente existand la nivelul declaratiilor de avere ale profesorilor, care nu sunt la dispozitia publicului sau in ceea ce priveste informatiile incomplete publicate pe site-ul institutiei.

Majoritatea universitatilor de stat din Romania au primit cate trei sau doua stele in topul integritatii realizat de CUC.

Cele mai slab cotate la capitolul integritate au fost Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Facultatea de Medicina “Carol Davila” si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, despre care cercetatorii sustin ca au probleme de transparenta, ignora regulile cu privire la plagiat si promoveaza nepotismul.

De asemenea, mai este contestata o afirmatie facuta de reprezentantii CUC in cadrul evenimentului, conform careia ARACIS ar fi subordonata Ministrului Educatiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO