ZF 24

Austriecii preiau două fabrici de zahăr de la magnatul George Gellert

George Gellert. Sursa foto: gimagine.com

George Gellert. Sursa foto: gimagine.com

Autor: Gabriel Razi

05.02.2014, 21:36 1383

Grupul austriac Agrana, cu afaceri locale de 274 mil. euro/an, a ajuns la un acord pentru preluarea fabricilor de zahăr din Urziceni şi Lieşti ale companiei Lemarco, controlată de magnatul George Gellert, proprietarul Atlanta Group, cel mai mare importator de produse alimentare din Statele Unite.

El mai are în România o clădire de birouri în Bucureşti şi un depozit frigorific în Slobozia. Tranzacţia este evaluată la peste 10 milioane de euro, potrivit informaţiilor din industrie.

Investitorul american deţine 50% din acţiunile Lemarco, restul fiind în proprietatea oamenilor de afaceri români Mircea Rădină (20%), Neculai Marataş (20%) şi Cristian Penciulescu (10%). Acţiunile deţinute de români se află sub sechestru asigurător în vederea recuperării unei pagube cauzate de implicarea într-un dosar de evaziune fiscală din 2012 precum şi a confiscării speciale a acestor acţiuni.

„Intenţia prezentă a Agrana este aceea de a-şi creşte producţia de zahăr din sfeclă. dar şi de a-şi majora acti­vităţile de rafinare a zahărului“, a anunţat Johann Marihart, CEO al Agrana.

Lemarco avea la sfârşitul anului 2012 afaceri de 35 mil. euro şi pierderi de 13 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe. Agrana va ajunge astfel să deţină în România o capacitate de producţie totală de 1,1 milioane de tone anual, adică două treimi din capacitatea întregii industrii.

Pentru a fi definitivată, înţelegerea dintre Agrana şi Lemarco trebuie să primească avizul Consiliului Concu­renţei.

Citiţi pe ZF Corporate: 

- informaţii despre piaţa euro­peană a zahărului şi cota alocată României

- detalii despre producţia Agrana în România

- informaţii despre industria zahărului din România şi principalii investitori 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO